Извор:Фото: Википедија

ЛОКАЦИЈА МАЈСКОГ ПРЕВРАТА: Данас без икаквих обележја

Извор: Нпортал

24.03.2022.

18:51

ПОГЛЕДАЈТЕ место где је извршен Мајски преврат у којем су на свиреп начин убијени краљ Александар Обреновић и краљица Драга.

Тог 28.5.1903. догодио се један од најстрашнијих догађаја у српској историји који је свима познат. У ноћи 28.на 29. догодило се убиство краља Александра Обреновића и краљице Драге у народу познат као "Мајски преврат".

Припадници озлоглашене "Црне руке" ушли су у комплекс дворца и извршили чин убиства те бацили лешеве краљевског брачног пара са терасе Старог конака.

BloombergAdria.com

 

Након успелог "преврата" дошло је до смене династије те су на чело Србије стали Карађорђевићи. Многи бивши завереници су добили унапређење, некима је и суђено у току Солунског процеса када су и погубљени (попут Аписа).

На историчарима су остављена разматрања о томе да ли би и припадници нове династије исто прошли да је Црна рука остала на слободи. Како су године пролазиле у склопу са државним и политичким превирањима тако је и одлучено да се Стари конак потпуно сруши и да се затре сваки траг на страшне догађаје из српске историје.

BloombergAdria.com

 

Стари двор је добио нову сврху, док му је са супротне стране придодат и Нови двор у којем је било главно седиште Александра Првог Карађорђевића (данашња зграда Председништва Србије).

Године су учинили своје те је место (на којем је извршен атентат) замењено парком намењеним грађанима што је у преводу значило да су се старе капије двора напокон "отвориле" за јавност и нестале заувек у ходницима историје.

BloombergAdria.com

 

На последњој фотографији можемо да видимо данашњи изглед дворског комплекса који је остао ускраћен за обележје места на којем је убијен последњи краљ династије Обреновић и његова супруга краљица Драга.

Такође и треба додати да је најављен и споменик краљу Александру Првом Карађорђевићу између Старог и Новог дворског коплекса не тако далеко од места на којем је извршен Мајски преврат.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".