Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/ Beogradzivi

ЈЕЗИВА ИСТОРИЈА СТАМБОЛ КАПИЈЕ: Стратиште српског народа

Извор: Нпортал

25.03.2022.

17:52

СТАМБОЛ капија, место упамћено само по злу на којем су страдали многи Срби под турском окупацијом.

Српска историја препуна је трагичних места. Многа од њих крију застрашујућу судбину од које би се и крв заледила у жилама. Једно од тих места је и чувена Стамбол капија. А ево и како је настала.

У време када је Србијом владала Аустроугарска монархија изграђена су бројна утврђења због опасности од Турских напада на Балкан. 

Године 1717. Аустријанци су од Турака преотели Београд и подигли велику Виртембершку капију, названу по принцу Александру од Виртемберга, који је био заповедник нашег града и гувернер Србије од 1720. до 1733. године.

BloombergAdria.com

 

Баш ту капију су касније, након поновног преузимања града, Турци назвали Стамбол капијом, а она је коначно до темеља заувек срушена 1866. године по наредби кнеза Михаила.

Наш народ је добро упамтио турски терор и зулуме те је Аустријанце на неки начин гледао као ослободиоце од турског ропства. Након што су одлучили да се повуку Србија је поново остављена на милост и немилост турском зулуму. Турцима није требало дуго да уведу своју страховладу и да започну нови период касапљења српског живља.

Стамбол капија памћена је у нашем народу по злу, а уништена као исказ највећег презира према симболу вековне окупације. Била је мучилиште за многе Србе, а испред ње, уз данашњу Коларчеву улицу Турци су набијали на колац и данима држали изобличена тела прободена дрвеним кољем оних које је жеља за слободом и лоша судбина одвела у подруме Стамбол капије да им тамо чупају нокте, ваде очи, секу носеве и на крају прободу зашиљеним стаблима да умиру у неописивој агонији.

Темељи "страшне" Стамбол капије се и дан данас налазе на Тргу Републике у Београду. Данас ће многи људи проћи овим стратиштем и неће знати како су ту некада пролазили наши преци. Колико њих је заправо ту изгубило животе и на својој кожи осетили шта је турски зулум.

BloombergAdria.com

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".