Извор:Фото: В. Данилов/Н. Живановић

ТОЗА СЛАВИО 4 СЛАВЕ: Удба ме прогласила четничким певачем

Извор: Нпортал

27.03.2022.

14:33

ЛИСТ "ТВ Новости" далеке 1992. године писао је о крсним славама које славе јавне личности.

Тако су дошли до сазнања да глумац Стево Жигон празнује Светог Јована, породица глумице Милене Дравић Светог Николу, Бата Живојиновић Светог Ђорђа, певач Раде Јоровић Томиндан, и тако даље...

Но, једна од најзанимљивијих прича у оквиру овог чланка свакако је она о легенди народне музике, Предрагу Живковићу Тозовцу.

BloombergAdria.com

Тозовац има чак четири славе, писале су "ТВ Новости". Прва је Свети Андреја (13. децембар) коју је наследио од оца, а друга Свети Димитрије (8. новембар), девојачка слава његове мајке. Тозовац је објаснио и како је почео да слави трећу и четврту:

- Трећа и четврта су моје, да тако кажем, личне славе, јер нису везане за породично стабло. Како сам цео живот проводио у колима или  у авиону, а у нашем народу влада веровање да је Свети Никола заштитник путника, и ја сам га прихватио за свог чувара. Никада на пут нисам кренуо, а да му се нисам помолио... Својевремено су ме београдска Удба, као и неки новинари, прогласили четничким певачем, па сам због тога био присиљен да живим у Софији. Тамо сам имао једног пријатеља Бугарина од кога сам сазнао за цркву Светог Ђорђа која је подигнута пре доласка Турака на Балкан. И тако сам изабрао Светог Ђорђа као заштитника од разних зликоваца, пре свега, тадашњих српских јањичара.

BloombergAdria.com

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".