Извор:Фото: АП

ЗАР ПОНОВО? Кина забележила рекордан број заражених

Извор: Танјуг

06.04.2022.

08:29

КИНА је објавила данас податак о рекордних 20.000 новозаражаних ковидом-19 у претходна 24 часа.

Највише њих је у Шангају где се власти спремају да отворе болницу са чак 40.000 места.

Кина, држава у којој је корона вирус прво забележен крајем 2019. године успела је до марта 2021. да увелико искорени епидемију захваљујући строгим мерама и политици "нула ковида".

Омикрон сој овог вируса је оборио ту стратегију дневним рекордима новозаражених који сада прелазе бројеве из првог таласа епидемије у Вухану, граду у центру земље. У Кини је пријављено 20.472 новозаражених ковидом у последња 24 часа. То је мали број у односу на цифре зебележене у многим земљама али висок за Кину, где је још у фебруару дневни број новозаражених једва прелазио 100.

Граница од 10.000 новозаражених је пређена у недељу. Није забележен ни један нови смртни случај, навело је Министарство здравља.

Последња два смртна случаја од ковида у земљи пријављена су средином марта. Више од 80 одсто нових позитивних случајева ковида-19 забележен је у Шангају највећем граду земље који је стављен под мере скоро потпуног закључавања прошле недеље.

Град од 25 милиона становника ће претворити огромни изложбени центар у пољску болницу капацитета од 40.000 кревета, јавила је новинска агенција Синхуа.

Национални центар за конгресе и изложбе сваке године организује велики сајам производа из увоза. Иако је огромна већина случајева у Шангају оцењана као асимптоматична, свака особа која је тестирана позитивно, укључујући децу, одлази у центре за изолацију инфицираних ковидом.

Та политика наилази на оспоравања на друштвеним мрежама пошто се деца, чак и бебе, одвајају од родитеља ако су они позитивни а њихови родитељи негативни на вирус. У Суџуу, граду на 70 километера од Шангаја, здравствене власти саопштиле су овог викенда да су откриле мутацију омикрон соја вируса до сада непознату у националним, али и у међународним базама података.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".