Извор:Фото: Танјуг/АП

ПРОЦУРЕЛИ ПРОТОКОЛИ: У случају смрти краљице ово ће да буде

Извор: Нпортал

08.04.2022.

15:38

У ВЕЛИКОЈ Британији је покренута истрага након што су из велшке владе случајно процурили службени мејлови о протоколима који се примењују кад краљица умре.

Мејлови, означени као "званично осетљиви“ упућени су већем броју људи у влади, али и бившем запосленом.

Унутар мејла налазило се писмо државног службеника, у којем је детаљно изнета забринутост да једна новинска организација има поверљиве информације о плановима.

Британски Гардијан је пре неколико година објавио чланак о тајном плану за дане након краљичине смрти, а потом су се прошле године појавили чланци о детаљима операције "Лондонски мост", што је шифра за процедуру у случају смрти краљице.

Упркос томе што је мејл означен као службени, велшка влада је рекла да "не садржи никакве оперативне информације“.

BloombergAdria.com

 

Портпарол сталног секретара Ендру Гудол, који је шеф државне службе Владе Велса, рекао је: "Означено је као 'званично осетљиво' и није га требало делити. Ми веома озбиљно схватамо питање безбедности информација и података и ово се сада истражује као потенцијално кршење безбедности".

Ове године се обележава краљичин платинасти јубилеј, а она је у фебруару прославила 70. годишњицу свог ступања на трон - што је чини најдуговечнијим британским монархом.

Да би се прославиле ове годишњице, током целе године се одржавају различити догађаји и иницијативе, укључујући четвородневни празник.

Краљица (95) се недавно опоравила и од ковида.

(Скај њуз)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".