Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/ Радио Светигора

ПАТРИЈАРХ ДОЛАЗИ У БЕРАНЕ: Све спремно за устоличење владике

Извор: Нпортал

25.09.2021.

08:10

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије допутоваће данас у Беране, како би у недељу увео у звање владику Методија за новоизабраног епископа бидимљанско-никшићког у манастиру Ђурђеви ступови, саопштено је данас из Епархије будимљанско-никшићке.

Данас 25.септембра предвиђен је дочек његове светости Патријарха српског Порфирија у Манастиру Ђурђеви Ступови, са почетком од 17 часова.

Патријарх Порфирије предводиће свету архијерејску литургију и увести владику Методија у трон епископа будимљанско-никшићких. Почетак је предвиђен у недељу у 9 часова, саопштено је из СПЦ.

Очекује се долазак великог броја верног народа широм Црне Горе. Организован је превоз из готово свих градова Црне Горе.

BloombergAdria.com

Према писању појединих медија, лину устоличења највероватније ће присуствовати и чланови Владе Црне Горе предвођени премијером Здравком Кривокапићем. Још увек се чека званична потврда из Владе. Ипак и поред тога најављен је долазак бројних посланика актуелне власти, државних и локалних функционера.

Игуман Манастира Ђурђеви Ступови, Данило Трпчевски каже да се приводе крају припреме које трају већ два месеца за свечани дочек Патријарха и Српске православне цркве ПОрфирија и устоличењу новог епископа.

- Са радошћу очекујемо нашег патријарха и остале епископе, али је наравно ту и наш народ, сви који су добре воље да дођу да присуствују том свечаном чину. За нас владике, игумане и свештенике овде је народ увек на првом месту. Иако се трудимо све буде на високом нивоу, нека нико не замери све наше мале недостатке, пропусте и мане, ако их буде - рекао је игуман Данило.

За разлику од устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, припреме за сутрашњи догађај протиче у много блажој и мирнијој атмосфери. Домаћини из Берана са великим одушевљењем и нестрпљењем чекају овај за њих велики догађај. Током прошлогодишњих литија дали су велики допринос и подршку СПЦ у борби против Закона о слободи вероисповести.