Извор:Фото: Профимедиа

КО ЈЕ МАРИН ЛЕ ПЕН? Прљаво убиство рођеног оца и став о КиМ

Извор: Нпортал

12.04.2022.

17:14

ФРАНЦУСКА тренутно бира новог председника, а у други круг избора ушли су актуелни лидер те земље Емануел Макрон и Марин ле Пен.

Главна противкандидаткиња Макрону, који је освојио 27,8 одсто гласова у првом кругу, забележила је резултат од 23,1 процената укупног гласачког тела.

Истраживања јавног мњења показују да је фаворит за освајање председничких избора Макрон, међутим, анкете су такође показале и раст популарности Ле Пен, те је, сходно томе, и даље у оптицају неизвесна завршница избора.

Трећи пут на председничким изборима

Ле Пен се први пут кандидовала за избор председника Француске 2012. године, да би на њима завршила иза Франсоа Оланда и Николаса Саркозија. Пет година касније, победа јој је измакла у другом кругу, с обзиром на то да је изгубила од садашњег ривала Емануела Макрона.

Прљаво је убити свог сопственог оца

Дуго се председница партије Националног фронта налази у политичком врху земље, а француској и светској јавности позната је по следећим стварима.

Марин ле Пен је председница Националног фронта од 2011. године, а на тој функцији наследила је свог оца Жан-Мари ле Пена, иначе и оснивача поменуте партије.

Своје презиме окарактерисала је као терет, истичући да јој је отежавало како школовње, тако и каснију пословну каријеру.

Њихов однос обележио је отворени сукоб 2015. године због изјаве њеног оца Жан-Марија о гасним коморама из Другог светског рата, описујући га као "детаљ у истроији", и одбране маршала Филипа Петена, творца сарадње са нацистичком Немачком за време окупације Францсуке.

- Прљаво је убити свог сопственог оца, не директно, него преко своје десне руке - рекао је Жан-Мари, додајући да је Марин преко телефона "командовала стрељачким одредом".

BloombergAdria.com

Преживела бомбашки напад - 5 килограма динамита

Када је имала 8 година њена кућа била је мета бомбашког напада, тачније њен отац. 

Детонација, проузрокована са пет килограма динамита, разорила је предњи део зграде.

У својој аутобиографији наводи да су она и њена две сестре "биле на коленима, држећи се за руке и молећи се, када су чуле глас њеног оца како виче: "Девојке, девојке, јесте ли живе?"

BloombergAdria.com

 

Марин ле Пен - став о Косову и Метохији

У председничкој кампањи 2017. године она је за Космет рекла да је у питању "света српска и хришћанска земља која је последња брана стварању нове Исламске државе у Европи".

- Према Србима је начињена огромна неправда деведесетих и Европа је дужна да ту неправду исправи - рела је Ле Пенова.

BloombergAdria.com

Не "мирише" ЕУ

Упркос томе што је члан парламента Европске уније, њен став према тој међународној заједници може се окарактерисати као не подржавање исте.

Међутим, Ле Пен је у трку за председничку позицију ушла крајње опрезно, те није заговарала излазак из ЕУ, па се таква одлука њеним гласачима допала, с обзиром на то да за њих савезништво са Немачком представља неку врсту сигурности.

Током председничке кампање, најављен је рефрендеум о чланству Француске у ЕУ, угледајући се на пример Велике Британије.

BloombergAdria.com

 

Против хиџаба - "идите у земљу која одговара вашем животу"

Како заступа екстремну десницу, она је у за Њујорк Тајмс јавно изразила презир према муслиманским девојкама које желе да носе мараме, упркос томе што Француска одваја цркву од државе.

- Идите у земљу која одговара вашем начину живота. То је здрав разум - истакла је Ле Пен.

BloombergAdria.com

 

Афере и коришћење имунитета

Оптуживана је за злоупотребу фондова Европске уније, али је због чланства у парламенту ЕУ и имунитета избегла судске процесе.

BloombergAdria.com

Други круг председничких избора у Француској заказан је за 24. април.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".