Извор:Фото: В. Данилов, Википедија

ОВДЕ ЈЕ БИО ГЕСТАПО: Језива прошлост београдске зграде

Извор: Нпортал

12.04.2022.

18:23

ОКУПИРАНИ Београд у време Другог светског рата крије много мрачних места у којима су страдали бројни људи. Једно од тих је и зграда бишвег Ратничког дома у којем је био стациониран Гестапо.

У згради некадашњег Ратничког дома, који се налази на угловима Улице Браће Југовић, Француске, Симине и Улице Емилијана Јосимовића, током немачке окупације Београда, било је смештено седиште Гестапоа, односно средиште Оперативне групе Полиције безбедности и службе безбедности (нем. Einsatzgruppe Sicherheitspolizei und Sicherheitsdienst, скраћено Einsatzgruppe Sipo und SD), на чијем је челу био СС-пуковник Вилхем Фукс (нем. Wılhem Fuchs). Оперативна група је имала шест одсека и директно је била подређена Главној управи за безбедност Рајха у Берлину ( скр. РСХА). У њеној служби је било око сто официра, углавном из СС јединица, службеника, тумача и других специјалиста. Главна функција је била сузбијање политичких и идеолошких противника Трећег Рајха, пре свега Јевреја и Рома.

Делатност ове институције су биле и категорисање ухапшеника и одабирање талаца за масовна стрељања. У њену надлежност је спадала и организација логора, чију су управу чиниле специјални одреди (нем.  SS-Sonderkommando). На располагању су имали и квинслиншку Специјалну полицију. У другој половини јануара 1942. године, у оквиру реогранизације немачке окупационе и српске квислиншке управе у Србији, целокупна структура Оперативне групе сконцентрисана је у руке новоименованог Заповедника полиције безбедности и службе безбедности (нем Befehshaber der Sipo und SD), СС-пуковника Емануела Шефера (нем. Emanuel Schäfer). Уз њега је успостављена и функција Заповедника полције поретка (Befehlshaber der Ordnungspolizei). Ту функцију обављао је потпуковник Андреас Мај . Ове две функције су директно подређене новоустановљеном надлештву Вишег вође СС и полиције, односно СС генералу Аугусту фон Мајснеру, који ће на тој функцији остати све до марта 1944. године.

BloombergAdria.com

 

Окосница апарата био је његов ИВ, односно Гестапо или Тајна државна полиција. Начелник тог одсека био је СС мајор, Бруно Затлер. Под његовим руководством, било је неколико реферата: за Комунистичку партију Југославије и Народно-ослободилачки покрет, за Југословенску војску у отаџбини (равногорски четнички покрет), за масоне, за руску емиграцију и за Јевреје (познат и као реферат ИВ Б4), на чијем се челу налазио СС-поручник Фриц Штраке. Гестапо је руководио интернирањем јеврејских и ромских жена и деце у логор Сајмиште.

BloombergAdria.com

 

У подруму здања у Улици браће Југовић 19 био је смештен један од два затвора Гестапоа у Београду, при чему је затвор у Ратничком дому био мањег капацитета. Тај затвор није сачуван у изворном облику, јер су након Другог светског рата његове просторије адаптиране у библиотеку Дома војске, као и ентеријер просторија које је користио Гестапо

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".