ЈЕДЕТЕ ПРОКЛИЈАЛИ КРОМПИР? Излажете се ризику
19.04.2022.
11:55
КРОМПИР је поврће које једемо скоро свакодневно, међутим постоји чињеница коју занемарујемо.
Кромпир можемо да спремимо на безброј начина, неизоставно је јело које сви волимо. Међутим треба обратити пажњу како га сачувати и када он није за употребу. Ако га оставимо на сувом и тамном месту, његов рок трајања ће бити дужи и задржаће свежину и укус који волимо. Како већина популације живи у становима, не обраћа се пажња на одлагање кромпира и због тога долази до клијања кромпира. Шта урадити након тога - да ли само очистити клице или не?
Потребно је направити процену, колико је кромпир проклијао. Уколико има више клица, те клице могу бити токсичне, јер у себи садрже соланин, супстанцу која може изазвати симптоме попут мучнине, главобоље и сл.
Кромпир можемо јести уколико је правлино сачуван и има мали број клица, тек су почеле да избијају, док наборани кромпири са већим бројем израстањем говоре да кромпир у себи садржи већи број соланина. Тада се препоручује да се баци.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".