Извор:Фото: Профимедиа

ЈУДА ИСКАРИОТСКИ: Најомраженији човек у хришћанству

Извор: Нпортал

20.04.2022.

17:36

СЕМ издаје коју је починио за шаку сребрењака о Јуди и његовом животу не знамо много. Међутим, шта нам Библија још наговештава између редова?

Упркос његовој слави која потиче из библијских прича, мало тога се стварно зна о Јуди. Његова прича је толико нејасна да иако многи научници верују да је постојао, неки стручњаци сматрају да је Јуда измишљен лик.

BloombergAdria.com

 

Шта нам Библија каже о Јуди?

О Јуди сазнајемо из Библије из Јеванђеља по Марку, Матеју, Луки и Јовану, као и из Дела апостолских.

У библијским причама не пише где и када је Јуда рођен, али на различите начине се описује његова смрт. Из Библије сазнајемо да је Јуда био Исусов ученик и да га је издао за, како пише у Јеванђељу по Матеју, чувених 30 сребрњака. Затим следи једна од најпознатијих прича - она о Јудином пољупцу - којим је издао Исуса.

Исус је затим одведен пред јеврејског првосвештеника Кајафу, а даље пред Понтија Пилата, римског намесника Јудеје. Уследило је суђење на којем је Христ осуђен на смрт распећем.

У недавно преведеном, 1.200 година старом тексту на коптском језику, стоји да је Јуда користио пољубац јер је Исус имао способност да промени свој изглед. Четири јеванђеља, с друге стране, не покушавају да објасне зашто је Јуда на Исуса указао пољупцем.

BloombergAdria.com

 

Сва јеванђеља указују на то да је Исус знао да ће га издати неко ко му је близак. У Јеванђељу по Јовану пише да се током вечере са ученицима, која је касније постала Последња, Исус суочио са Јудом рекавши му:

- Оно што ћеш учинити, учини брзо.

Јеванђеља по Луки и Јовану објашњавају да је с времена на време у Јуду "улазио" Сатана, што је можда утицао на његову одлуку да изда Христа.

Јован га у свом Јеванђељу описује као неповерљиву особу. Сматра се да је Јуда био благајник Исуса и његових дванаест ученика. Он је носио торбу с новцем из које је понекад крао. 

Како је Јуда умро?

Библија нуди на два различита описује Јудину смрт.
Јеванђеље по Матеју каже да се Јуда покајао и отишао код првосвештеника да врати 30 сребрењака.

- Згрешио сам, јер сам издао невину крв - рекао је Јуда према Јеванђељу.

Потом је уследило ово:

- Шта то нама значи? -  одговорили су му првосвештеници:

- То је твоја одговорност.

Јуда је затим бацио новац на под храма и отишао да се обеси.

За 30 сребрењака је купљено земљиште које је постало гробље за странце, место које се зове Поље крви.

Дела апостолска на драматичнији начин описују Јудин крај. У њима пише да за 30 сребрењака купио поље на ком је умро несрећном смрћу.

Као замену за Јуду Искариотског , апостоли су изабрали Матију, такође ученика из времена Христовог послања.

BloombergAdria.com

 

Јеванђеље по Јуди

Национална географија је 2006. године објавила "Јудино јеванђеље", текст из касног трећег века који приказје Јуду у нешто другачијем светлу, у односу на библијске приче.

Ово дело научници називају "апокрифним", што значи да никада није био укључено у Библију. Бројни апокрифни текстови који говоре о животу и делима Исуса писани су широм античког света.

Као и неки други древни текстови, Јеванђеље по Јуди је написано на коптском - језику који се говорио у Египту у освит хришћанства. Текст је превео тим научника Националне географије, а превод каже да је Исус тражио од Јуде да га изда. Јеванђеље говори да је Христ планирао след догађаја који су га водили у смрт.

Занимљивости о Јуди

- Његово презиме вероватно говори одакле је. Реч "Искариот" можда звучи чудно, међутим истраживачи сматрају да то име значи "човек из Кериота", града у Јудеји.

- Он је био задужен за финансије. Неколико пасуса у јеванђељима алудира на чињеницу да је Јуда био задужен за новац ученика, што имплицира заједничку торбу коју је група користила да покрије своје трошкове.

- Остали ученици нису сумњали у њега. Вреди напоменути да када је Исус на Тајној вечери објавио да ће га један од апостола издати, сви су били изненађени. У ствари, сваки од њих је питао Исуса: "Јесам ли ја тај?".

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".