Извор:фото: АП/Mary Altaffer

ТРИ СИЛЕ УЗ СРБИЈУ: У УН затражено коначно успостављање ЗСО

Извор: Танјуг

21.04.2022.

07:27

ПРЕДСТАВНИК Кине у УН на седници Савета безбедности посвећеној ситуацији на КиМ истакао је да међународна заједница треба да задржи пажњу и ангажованост, као и да подржава стране да постигну одрживо решење у овом процесу, истичући да територијални интегритет и суверенитет Србије треба да буду у потпуности поштовани.

Он је додао да је неопходно задржати безбедност на КиМ, али да је Приштина предузела низ једностраних акција што само води јачању тензија и не доводи до стабилности.

Важан принцип је заштитити права косовских Срба и он је кључан за дугорочну стабилност , као и поштовање и сарадња са свим етничким групама, истакао је кинески представник.

"Радујемо се и очекујемо наставак дијалога две стране пошто је он застао, а потребно је све до сада постигнуте споразуме испунити и успоставити ЗСО како би се уклонила главна препрека за постизање споразума", навео је он.

BloombergAdria.com

 

Кинески амбасадор је истакао и подршку УНМИК-у, указујући да је кључно његово присуство под вођством Каролине Зијаде и наставак његовог мандата.

Амбасадор Индије у УН у излагању на седници СБ УН подржао је територијални интегритет Србије, као и дијалог Београда и Приштине, истичући значај одржавања састанака без предуслова.

Он је указао и на значај успостављања ЗСО, као и да обе стране нађу заједнички терен да постигну решење преосталих питања.

"Поздрављам напоре уз учешће ЕУ ка наставку дијалога и решења питања несталих", рекао је представник Индије.

BloombergAdria.com

 

Он је указао да УНМИК у сарадњи са осталим међународним актерима треба да настави да охрабрује Приштину да реши проблеме свих заједница на Косову.

УНМИК игра важну улогу у промоцији људских права, па је потребно да све стране наставе да у потпуности сарађују са том мисијом, закључио је индијски амбасадор.

Представник Бразила у УН изјавио је да цени напоре УНМИКА, додајући да његова земља разуме да упркос преосталим изазовима мисија постиже неке од главних циљева.

BloombergAdria.com

 


Он је додао да треба још тога учинити ради јачања владавине права и посебно ради успостављања ЗСО како је договорено Бриселским споразумом. Бразилски амбасадор је исказао и подршку резолуцији 1244 и додао да је наставак директних контаката посебно добродошао, с обзиром да политичко решење још није постигнуто.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".