Извор:Фото: Профимедиа

ПОСЛЕ УСКРСА: Колико могу да стоје јаја и како их чувати

Извор: Нпортал

22.04.2022.

11:09

ЈАЈИМА се током кухања уклања заштитни слој који чини љуску па јаја постају осетљивија на ваздух и штетне микроорганизме. Због тога је хлађење куваних јаја од велике важности кад је у питању спречавање његовог кварења.

Држање јаја у фрижидеру успорава раст бактерија јер потенцијално опасне бактерије расту спорије на температурама испод 4 степена. Најбоље би било ако бисте избегли дуго држање куваних јаја на собној температури. Ставите их у хладњак 2 сата после кувања.

Пожељно их је и чувати у картонској кутији или у херметички затвореној посуди. Треба да их држите на унутрашњој полици, а не у вратима јер често отварање и затварање хладњака може да узрокује варирање температуре.

На почетку се у хладњаку може појавити необичан мирис, када у њему стоје кувана јаја. То се јавља као последица водоник-сулфида који настаје при кувању, али нема разлога за бригу јер је то нормално и безопасно, а мирис обично испари из њих у неколико сати.

BloombergAdria.com

Не препоручује се замрзавање тврдо куваних јаја јер беланце и жуманце могу да постану жилави и воденасти, што их чини неугодним за јело.

Најбоље је одложите гуљење тврдо куваних јаја док не будете хтели да их једете. Препоручује се да се огуљена јаја држе у херметички затвореној посуди са влажним папирнатим убрусом како се не би осушила. Такође их не би требало остављати на собној температури и што пре би их требало ставити у хладњак.

Тврдо кувана јаја, била она огуљена или неогуљена ако се правилно складиште, могу се држати у хладњаку отприлике недељу дана, препоручује министарство пољопривреде САД. Уколико нисте сигурни колико дуго су ваша тврдо кувана јаја била у хладњаку, проверите да ли им се на љусци створила слузава или кредаста творевина. Ако јесте, баците јаје.

BloombergAdria.com

Покварена јаја не смете јести јер вас то може изложити ризику од болести које се преносе храном са симптомима као што су пролив, мучнина и повраћање. Покварено кувано јаје може да има неугодан мирис, а ако јаје још има љуску, постоји могућност да ћете морати да га разбијете како бисте осетили мирис.

Ако приметите да је жуманце тврдо куваног јајета постало зеленкасто-сиве боје, то не значи да се јаје покварило. Боја жуманцета може да варирати зависно од времена и температуре кувања. Јајима која се дуго кувају, жуманце постаје блеђе те на крају поприма зеленкасто-сиву боју, пише Хелтлајн.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".