Извор:Фото: Фејсбук принтскрин/Bljesak.info

ВЕРОВАЊЕ О ЗЕМЉОТРЕСУ НА УСКРС: Исто и када је Христ разапет

Извор: Нпортал

23.04.2022.

14:55

СТАНОВНИЦИ Србије су јуче нетремице гледали видео-снимак и фотографије змије која је без страха изашла пред људе и журила ка води јер се очигледно плашила нечег другог.

Вероватно се уплашила подрхтавања тла које је осетила пре него што је јак земљотрес синоћ погодио Херцеговину одневши живот једне девојке (28).

BloombergAdria.com

Снажан земљотрес који је погодио БиХ, а осетио се и у Србији и Црној Гори многе је одмах инспирисао да потраже његово библијско значење јер се догодио на Велики петак и претходио највећем хришћанском празнику Васкрсу који се празнује сутра.

Као што наш народ верује да се спремају велике промене ако загрми, рецимо, на Светога Саву, тако је и овог пута у народу пронађено симболично значење чињенице да се потрес догодио на најтужији дан у хришћанству - Велики петак.

Према Библији, на Велики петак, дан када је разапет Исус Христ, осетио се јак земљотрес у Јерусалиму.

BloombergAdria.com

Такође, црквена учења казују да је Исус након што је разапет у петак, суботу прележао у гробу, у Јосифовом врту, док се у недељу зором осетио снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб.

Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао.

"А Исус опет повика из свега гласа, испусти дух. И гле, завеса храма раздре се на двоје, од горњега краја до доњега; и земља се потресе, и камење се распаде; и гробови се отворише, и устадоше многа тела светих који су помрли; и изишавши из гробова по васкрсењеу његову уђоше у свети град и показаше се многима." (50-53)

(Објектив)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".