Извор:Фото: Д. Миловановић/Гугл мапе принтскрин

ПУНОМ ПАРОМ: Ево када ће први воз протутњити до Суботице

Извор: Нпортал

23.04.2022.

15:45

ЖЕЛЕЗНИЧКИ саобраћај од Новог Сада до Суботице је тренутно обустављен. На терену су присутни радници конзорцијума кинеских компанија који раде на демонтажи старих шина. Њих ће заменити нове пруге за велике брзине, а према најавама надлежних, први брзи воз том деоницом требало би да прође крајем 2024. године.

Откако је пуштена у саобраћај брза пруга Београд-Нови Сад, са новосадског перона не јењава заинтересованост и возови и путници само се смењују. Са друге стране пруге, у правцу Суботице, граде се нови перони, и припрема се терен за брзе пруге, које ће поново спојити два војвођанска града, преноси РТВ.

- Сад смо наставили другу фазу значи завршетак првог перона, наставак радова на другом трећем и четвртом перону као и уградњу осталих колосека станице Нови Сад. Такође, радимо деоницу Нови Сад-Сајлово где смо већ скинули контактну мрежу, колосеке, почињемо да радимо на доњем строју. Од Распутнице Сајлово до Суботице у фази смо демонтирања контактне мреже и демонтирање колосека - објашњава Веселин Симовић, шеф секције за саобраћајне послове "Инфраструктура железнице Србије".

До сада је демонтирано око 37 километара жица контактне мреже и уклоњени су носећи стубови у дужини од око 31 километар пруге. План је да се за два месеца заврши демонтажа колосека на целој траси. Тренутно се демонтира колосек на станици у Кисачу, ради се демонтажа контактне мреже у Змајеву, али се многи од ових радова одвијају и у Степановићеву и Ловћенцу.

- Сарадња између Срба и Кинеза на овом пројекту је много добра и задовољан сам како тече посао. До сада смо урадили око 57 одсто посла и све ће бити завршено у планираном року - истиче Џанг Тао, из одсека за електрификацију "Чајна рејл".

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".