Извор:Фото: Танјуг/АП

ТЕСНА ТРКА У НЕМАЧКОЈ: Шта кандидати представљају?

Извор: Нпортал

26.09.2021.

18:53

У НЕМАЧКОЈ су изборна места затворена, а гласови се броје.

Борба између Хришћанско-демократске уније и Социјалдемократске партије је тесна и чини се да ће се чекати последњи моменат за проглашење победника.

Међутим, поставља се питање, шта кандидати за наследника Ангеле Меркел значе за Србију?

Левица за сада има 5% и сматра се странком која има мало опуштенији став према Русији. Џанин Вислер, кандидаткиња ове партије је објаснила да је разлог таквог става јер не прижељкују нову ескалацију сукоба.

BloombergAdria.com

 

''Разлика је велика између симпатија према некоме и да ли мислим да треба да покрећемо војну ескалацију са другом државом. Нисам имала симпатија према Милошевићу, али сматрам да је рат против Србије био погрешан, то је разлика'', објашњава Вислер

Фото: Танјуг/АП

BloombergAdria.com

Алтернатива за Немачку је традиционално антисистемска странка и не очекује се да ће бити у коалицији, али несумњиво представљају партију која има интересе који су у сагласности са интересима Србије. Тренутно су 4. најјача странка са 11%, а познати су њихови ставови о тзв. Косову као ''криминалној држави''. https://www.youtube.com/watch?v=tp-T2Pb0Cic

Кандидат Хришћанско-демократске уније Армин Лашет је један од могућих кандидата за наследника Ангеле Меркел и тренутно је уз Социјалдемократског кандидата Олофа Шолца у борби за пресудне гласове. Што се тиче овог кандидата, сматра се да би он могао да смањи велику ''Русофобију'' која, како он каже, дубоко залази у друштво Немачке. Што се тиче Крима и кризе на истоку Украјине, сматра се да ће став везан за то бити такође везан са ставом за тзв. Косово.

BloombergAdria.com

 

Социјалдемократска партија је објавила да неће улазити у коалицију са Хришћанско-демократском унијом и да ће их у случају победе оставити ''да мало предахну''. Ова партија сматра да ће тешко моћи у коалицију са Левицом, коју сматрају анти-НАТО странком, а да је коалиција са Алтернативом за Немачком сигурно немогућа. Међутим, Зелени се намећу као добар избор за коалицију. Шолц тврди како је потребна нова политика према истоку и да је потребно осигурати заједничку сигурност у Европи кроз сарадњу са Русијом.

BloombergAdria.com