Извор:Фото: Профимедиа

НЕ БАЦАЈТЕ ИХ Ево како да искористите љуске од ускршњих јаја

Извор: Нпоратал

25.04.2022.

17:51

ЈАЈА су пуна протеина, витамина и минерала и една су од најхранљивијих намирница на планети. Широм света просечна особа годишње троши око 150 до 200 јаја.

Љуска јајета се састоји од 96% кристала калцијум карбоната и савршено су ђубриво за вашу башту.

Природно ђубриво

Љуске од јаја су савршен начин да вашем компосту додате калцијум. Изузетно се брзо разграђују, зато не брините о томе да ли треба да их самељете или згњечите. Довољно је само да их баците око ружа или других садница којима је калцијум неопходан.

BloombergAdria.com

 

Љуске од јаја отераће пужеве из ваше баште

Ако имате проблем са пужевима у вашем повртњаку, само грубо згњечите љуске од јаја и поређајте их око биљке. Оштре ивице љуски од јаја спречиће пужеве да се домогну ваше салате или младих, тек засађених биљака.

BloombergAdria.com

 

Посуде за садњу семена

Пошто се љуске од јаја веома брзо разграђују, идеалне су за садњу семена у њима. Када биљка изникне једноставно је заједно са љуском пребаците у башту, на место где ће трајно остати.

Не заборавите да прво добро оперете љуску под млазом топле воде, а затим да направите рупу у њој пре него ту посејете семе.

(Србија данас)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".