Извор:Фото: Танјуг

ВУЧИЋ СУТРА СА ЛИДЕРИМА РЕГИОНА: Гради се терминал за ЛНГ

Извор: Танјуг

02.05.2022.

17:23

У ГРЧКОМ граду Александруполију сутра ће у присуству председника Србије Александра Вучића бити обележен почетак радова на изградњи терминала за течни природни гас (ЛНГ).

Церемонији ће, како је најавио Европски савет, присуствовати председник Савета Шарл Мишел, грчки премијер Кирјакос Мицотакис, премијер Бугарске Кирил Петков, председник Србије Вучић и председник владе Северне Македоније Димитар Ковачевски.

Изградњом новог плутајућег терминала ЛНГ биће побољшано снабдевање гасом и инфраструктура у целом региону југоисточне Европе, наводи се у саопштењу Европског савета.

Из Брисела напомињу и да ће изградња тог терминала помоћи Европској унији да, што пре, смањи своју зависност од руског гаса.

Пројекат ће пружити нове изворе и руте снабдевања природним гасом и побољшати безбедност снабдевања у Грчкој, Бугарској и другим државама у региону, навео је Европски савет.

Мицотакис је на недавној седници владе рекао да је нови терминал ЛНГ у Александруполију за складиштење и гасификацију веома важан инфраструктурни пројекат који би, у комбинацији с другим иницијативама, за мање од 20 месеци могао да обезбеди диверзификацију извора снабдевања, не само Грчкој већ и целом Балканском полуострву, пренела је македонска агенција МИА.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".