Извор:Фото: AP Photo/ Архива Новости

ПРОНАЂЕН У МАНАСТИРУ: Прича о пиштољу Гаврила Принципа

Извор: Нпортал

02.05.2022.

20:58

НА Петровдан навршиће се 108 година од дана када је Гаврило Принцип у Сарајеву убио аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда.

 Пуцњи тог 28. јуна из пиштоља марке "браунинг", модел ФН 1910, серијски број 19074, најавили су почетак Великог рата у којем је убијено око 16 милиона људи, а Србија је, процењује се, остала без трећине станивништва или око 60 одсто мушке популације!

Пуцњи из тог пиштоља срушили су три империје. И чак 90 година потом није се знало где се налази, да ли је сачуван или уништен... Ово није прича о Гаврилу Принципу и члановима "Младе Босне". О њима се много тога зна...

Суђење атентарорима је трајало 12 дана у октобру 1914, а језуитском свештенику Антону Пунтигаму у Бечу је предат "браунинг", модел ФН 1910, серијски број 19074, круница са каиша надвојвоткиње Софије, која је такође убујена у атентату, пресвлаку јастука на коме је надвојвода одмарао главу након рањавања, те бомбе и пиштољи Принципових саучесника. Пунтигам је, како је писао телеграф.рс, планирао да отвори музеј, али због рата ту своју жељу никада није остварио.

BloombergAdria.com

 

Када је свештеник умро 1926. године, предмети су, пише портал, понуђени породици надвојводе, али су они одбили да их приме. Потом су пали у заборав. А онда су тек 2004. године пронађени на прашњавом тавану језуитског манастира у јужној аустријској покрајини Штајерској.

BloombergAdria.com

 

- Нисмо више могли да будемо одговорни за оружје које је убило престолонаследника, због чега смо одлучили да га предамо војном музеју - рекао је тада отац Томас Нојлингер, руководилац архиве аустријских језуита.

BloombergAdria.com

 

У питању је полуаутоматски пиштољ са дејством на принципу кратког трзаја затварача са сакривеним ударацем и повратном опругом смештеном око цеви, чувеног америчког конструктора Џона Браунинга који је производила фирма "Фабриqуе Натионале де Херстал" из Белгије". Представљен 1910. године, унео је значајну иновацију - повратну опругу смештену око цеви. Ова конструкција је постала стандардна код многих будућих модела међу којима су "Wалтхер ППК" и руски "Макаров ПМ".

BloombergAdria.com

 

Овај пиштољ је због своје компактности и напредне конструкције, а посебно због изузетне безбедности, био природан избор за полицијске и жандармеријске снаге широм Европе. За само неколико година од почетка производње, па до избијања Првог светског рата, већ је био у наоружању полиција Белгије, Холандије и Данске, а након завршетка рата, његова примена се проширила и на многе друге земље. Био је у производњи све до 1983. године.

Курир.рс

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".