Извор:Фото: Профимедиа/Википедија/Твитер принтскрин/@Striemond

ХРВАТ ЗАРОБЉЕН У МАРИЈУПОЉУ: Огласило се ХР министарство

Извор: Нпортал

07.05.2022.

15:15

ХРВАТ Вјекослав Пребег, који је ратовао против руске војске у Маријупољу и заробљен је приликом покушаја да се са својим саборцима пробије из тог града, говорио је за Раша Тудеј о борбеним дејствима у којима је учествовао и објаснио је зашто је дошао у Украјину да ратује.

Пребег је био припадник украјинских маринаца, који су уз озлоглашени батаљон Азов држали положаје у Мариупољу, и објаснио је како су га руски војници заробили.

- Побегли смо из Мариупоља, пешачили смо 260 километара, углавном ноћу. Трудили смо се да избегнемо сваки контакт - рекао је Пребег за Раша Тудеј.

Ипак, план групе у којој је био Хрват је пропао када су налетели на руску артиљеријску јединицу, којој су се предали.

У редовима украјинских маринаца се борило више странаца, међу којима је био и Ајден Аслин, познатији као Гунди. Вјекослав Пребег тврди да је више страних држављана дезертирало када је почела руска специјална операција.

- Желео сам да добијем украјинско држављанство зато што сам упознао жену овде, у коју сам се заљубио. Мајка јој је била болесна, и она није хтела да напусти Украјину - рекао је Вјекослав Пребег руском новинару Роману Косареву.

Пре доласка у Украјину био је припадник хрватске војске пет година, и рекао је за Раша Тудеј да је био пешадинац, као и да није учествовао у другим конфликтима.

Пребег тврди да није имао много сусрета са украјинским националистима и неонацистима из батаљона Азов, пошто су они били подређени другој команди.

BloombergAdria.com

 

- Они учествују у одбрани, али имали смо одвојену командну линију, потпуно одвојену. Они нису део Украјинских оружаних снага - тврди Хрват.

- Чуо сам да су они фашисти и нацисти. Такође сам чуо језиве приче о томе шта раде цивилима које заробе. Вероватно су и на нас пуцали неколико пута. Чуо сам и да у њиховим редовима има пуно криминалаца и наркомана. Нисам лично присуствовао, али сам видео снимке језивих ствари које раде. Страшни злочини - рекао је Пребег за Раша Тудеј

Хрват након заробљавања инсистира да никада више не би узео оружје у руке, и да би се прикључио "некој добротворној организацији" или Међународном црвеном крсту ако буде ослобођен. Добијање украјинског држављанства служењем у војсци је била погрешна одлука, признао је.

- Желим да преживим, желим да живим. Не желим више у животу да узимам оружје у руке. Желео бих да се поново сретнем са женом коју сам срео овде у Украјини и, можда, да кажем истину о томе шта сам овде видео, и како су ме третирали људи који су ме заробили - рекао је Пребег. Он каже да се према њему добро опходе, да је добио храну и неопходну медицинску помоћ.

Ипак, његова судбина остаје неизвесна, пошто у Доњецкој Народној Републици, под чију јурисдикцију потпада пошто је заробљен у Мариупољу, странце сматрају плаћеницима, због чега му прети и смртна казна.

Огласило се Загреб

Министарство спољних и европских послова Хрватске потврдило је данас да је руска војска у Украјини заробила Хрвата Вјекослава Пребега који је покушавао да побегне из Маријупоља заједно с неколико других бораца.

– Министарство спољних и европских послова располаже сазнањима о заробљеном хрватском држављанину и у сарадњи с украјинским властима наставља да ради на решавању случаја. Због осетљивости ситуације, у овом тренутку не можемо открити детаљније информације – рекли су из Министарства.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".