Извор:Фото: принтскрин Фејсбук/Vjekoslav Prebeg/Профимедиа/Википедија

ЗАРОБЉЕНИ ХРВАТ: Жив сам, надам се да ће тако и остати

Извор: Нпортал

09.05.2022.

07:40

ЗАГРЕПЧАНИН Вјекослав Пребег (40), који је заробљен од стране руских снага током борби у Маријупољу у Украјини, послао је видео поруку својој породици у којој је открио како је и како се Руси односе према њему.

- Добро сам, хране ме, нисам жедан, нисам на хладноме, топло ми је, спавам на кревету. И генерално, засад је све у реду и немојте се бринути. Жив сам и надам се да ће тако и остати - казао је у видеу заробљени Пребег, преноси загребачки Јутрањи лист.

Јутарњи лист је до овог ексклузивног видео записа дошао пошто је контактирао руског новинара Романа Косарева, који је причао с Пребегом за руску државну телевизију РТ. https://www.youtube.com/watch?v=t_UUfi5PSRs

Новинар Косарев казао је да засад не може ништа више рећи о заробљеном Хрвату без одобрења прес службе, али је додао да је снимио видео у којем је порука за његову породицу, па је Јутарњем листу проследио тај снимак у којем Пребег, како закључују, "прилично бојажљиво говори да је засад добро".

Вјекослав Пребег, у разговору за РТ је рекао да је био војник у украјинској бригади маринаца која се скривала у Маријупољу и тврди како су њега и још неколико других бораца Руси заробили током покушаја бекства из опкољеног града.

BloombergAdria.com

 

Иначе, како је Јутарњи лист сазнао од његових блиских пријатеља, Пребег је одрастао на загребачкој Кнежији, његов отац био је у Домовинском рату и од малена је планирао каријеру у војсци.

Након што је у хрватској елитној бригади "Тигрови" провео неколико година, схватио је да ће тешко напредовати и отићи у неку мисију па је одлучио да напусти њихове редове и оде даље. Пре отприлике годину и по дана отворила му се прилика да се прикључи маринцима у Украјини, што је и учинио.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".