Извор:Фото:Јутјуб принтскрин/BBC Reel

СКЛОПЉЕН КОМПЈУТЕР СТАР 2.000: Збуњује стручњаке

Извор: Нпортал

10.05.2022.

13:40

Научници су поново склопили уређај стар 2.000 година, који се често назива најстаријим „рачунаром" на свету, покушавајући да схвате како функционише.

Механизам Антикитера збунио је стручњаке откако је пронађен после бродолома у Грчкој 1901. године.

Сматра се да је старогрчки уређај са ручним погоном коришћен за предвиђање помрачења небеских тела и других астрономских догађаја.

BloombergAdria.com

 

Али само трећина уређаја је остала читава, а истраживачи су размишљали о томе како је радио и како је изгледао.

Стражњи део механизма решен је ранијим студијама, али природа његовог сложеног система зупчаника на предњој страни остала је мистерија.

Научници са Универзитетског колеџа у Лондону (УЦЛ) верују да су коначно разбили загонетку користећи 3Д рачунарско моделирање.

Поново су направили целу предњу плочу и сада се надају да ће израдити целу реплику Антикитере користећи савремене материјале.

BloombergAdria.com

 

Рад објављен у Сајентификс рипортс (Scientific Reports) открива нови приказ система зупчаника са свим финим детаљима и сложеним деловима.

„Бриљантни умови древне Грчке на импресиван начин су приказали Сунце, Месец и планете", рекао је водећи аутор рада, професор Тони Фрит.

„Направили смо модел према свим физичким доказима и поклапа се са описима у научним натписима угравираним на самом механизму", додао је.

BloombergAdria.com

 

Механизам је описан као астрономски калкулатор као и први аналогни рачунар на свету.

Израђен је од бронзе и има десетине зупчаника.

На задњем делу је представљен приказ космоса и кретање пет планета које су биле познате у време када је уређај направљен.

BloombergAdria.com

 

Али остало је читаво само 82 фрагмента - што је отприлике трећина уређаја - а то је значило да су научници морали да сложе целу слику користећи рендгенске податке и древну грчку математичку методу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".