Извор:Фото:Профимедиа

ОРУЖЈЕ КГБ И ГРУ: Снајперска пушка ВСС Винторез

Извор: Нпортал

11.05.2022.

11:00

"ВИНТОРЕЗ" је био радни термин фразе: "пушка" и "пушчана цев". У документацији се помиње као снајперска пушка 9мм или производ 6П29.

Специјалне трупе Совјетског Савеза често су биле укључене у оружане сукобе локализоване на територији пријатељских држава. За супротстављање непријатељским диверзантским операцијама и извођење извиђачких мисија, било је потребно створити нови снајперски комплет. Будући да се у то време цео арсенал састојао од моћних, али бучних пушака.

РГ036


Дизајнери су имали задатак да направе модел високо ефикасне пушке која се може користити у тајним специјалним операцијама. Први прототип таквог оружја дизајнирао је инжењер В.Ф. Красников је имао калибрацију 7,62УС. Назван је РГ036.

Међутим, поједностављена схема је значајно смањила поузданост примене овог модела, те није добила даље унапређење.

РГ037


Почетком 80-их постављени су тактички и технички захтеви за нову пушку, која је морала имати следеће карактеристике:

- Имати полуаутоматску ватру, уз максималну бешумност и недостатак пламена;
- обавезна доступност посебних носача за монтажу оптичког нишана;
комбинују могућност циљаног метка и продора челичне кациге на глави на удаљености до 400 метара;
- дизајн би требало да има малу масу и да буде компактан, ако је потребно, брзо се саставити од главних елемената и раставити.

Године 1981. створена је нова модификација РГ037. Био је мале тежине и величине. За уклањање барутних плинова коришћене су бочне рупе у цеви, а опсежна и њушка комора пригушили су звук, што је значајно повећало бешумност метка. Пушка је омогућила пробијање челика дебљине 1,6 милиметара из непосредне близине, али то није било довољно.

BloombergAdria.com

 

1985. године дизајнери су добили нова упутства, оружје је требало да пробије панцир на непријатељу са удаљености од 400 метара. Такве карактеристике нису биле прикладне за РГ037.

Следећа модификација пушке, користећи метак 9 × 39 мм, постала је основна модификација Винтореза. Године 1987. пуштен је у производњу и усвојен од стране БСК (комплекс тихих снајпера), који укључује:

ВСС (6П29);
СП-5/СП-6 снајперски метак (9мм);
оптички нишан (дневни ПСО-1-1 или 1П43, ноћни 1ПН75 или МБНП-18).
ВСС (специјална снајперска пушка) је дизајнирана да гађа непријатељске циљеве током тајних групних операција за напад или одбрану. Дизајниран је за уништавање људства и онеспособљавање техничких уређаја непријатеља на удаљености до 400 метара (дан) и до 300 метара (ноћу).

Спецификације БЦЦ

Калибар - 9 × 39 мм (тип СП5, СП6);
дужина оружја - 894 мм, цев - 200 мм, оптички нишан - 375 мм, ноћни нишан - 340 мм;
тежина без муниције и оптике - 2,45 кг, оптички нишан - 0,58 кг (са напајањем - 2,1 кг);
режим паљбе - појединачни / аутоматски;
брзина метка (почетна) - 290 м/с;
брзина паљбе - 800 - 900 метака у минути;
брзина паљбе - од 30 до 60 метака у минути;
домет нишанског хица помоћу оптике - 400 м, ноћно вријеме - 300 м;
магацин - 10/20 метака.

Пригушивач ВСС Винторез


Интегрисани комплекс пригушивача и сепаратора осигурава нечујан ударац. Пригушивач се састоји од дела за њушку и експанзионе коморе, која вам омогућава испуштање барутних гасова. Унутар тела се налази нишански блок са шипком и држачем за сепаратор.

Сам сепаратор је уграђен у предњи део који укључује: подлошку, уметак, копчу и чауру постављену на опругу сепаратора.

BloombergAdria.com

Борбена употреба ВСС Винторез:

Први чеченски рат - прва борбена употреба ВСС пушака датира из првог чеченског рата, када су специјалне снаге почеле да користе.

Други чеченски рат - током другог чеченског рата, снајпериста једне од руских специјалних јединица, у заседи, заузео је положај у крошњи густог дрвета. Пронашавши групу милитаната, сачекао је да сви изађу на отворено и отворивши ватру на ефективном домету, уништио је целу групу пре него што су схватили одакле ватра долази.

Грузијско-осетски сукоб - током грузијско-осетинског сукоба, ВСС су користиле обе стране (и осетинске и грузијске), а током рата у Јужној Осетији - руске трупе.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".