Извор:Фото: Профимедиа/Инстаграм принтскрин/dr.debcohenjones

ОДРЕКЛА СЕ АЛКОХОЛА НА 4 НЕДЕЉЕ: Открила шта јој се догодило

Извор: Нпортал

11.05.2022.

11:47

ДР Деб Коен-Џоунс, докторка опште праксе из Перта у Западној Аустралији, одустала је од алкохола у априлу након што је приметила да јој је испијање пића постало механизам за суочавање са стресом.

Након што је четири недеље била трезна, почела је раније да се буди са осећајем освежења, ређе је жудела за масном храном и више пута је вежбала ујутру после буђења. 

Поделивши своје искуство на Инстаграму, признала је да је две недеље у месецу била у изолацији код куће због заразе корона вирусом, што је мало олакшало ствари.

- Занимљиво је да нисам имала никакву жељу за пићем ни у једном тренутку кад сам била код куће, поготово кад ми је било лоше... Једноставно не пијем код куће па ни не размишљам о томе - написала је докторка.

- Неколико пута када смо изашли на оброк или с пријатељима у почетку сам се осећала мало 'јадно' (изостављено), али то се убрзо решило и открила сам да заправо више уживам у храни - објаснила је.

Најзначајније промене догодиле су се ујутру, а осећала је и мању надутост после јела.

- Откад је прошло тих месец дана дефинитивно двапут размислим пре него што попијем пиће и ако се одлучим да нешто попијем - мој максимум је два пића. Дефинитивно верујем да је слободан месец био одлична прилика за ресетовање и планирам то поново да учиним - додала је.

Доктори кажу да апстиненција од алкохола само на месец дана повећава концентрацију и способност доношења одлука, а такође смањује ризик од проблема са менталним здрављем, укључујући тескобу и депресију. Истраживања показују да тело започиње процес детоксикације 12 сати после последњег алкохолног пића, а после четири недеље се стабилизује ниво шећера у крви.

Шта очекивати ​​када престанете да пијете алкохол

Унутар 12-24 сата: Почиње детоксикација и нормализује се шећер у крви. Током тог раздобља можете да осетите симптоме одвикавања укључујући знојење, анксиозност, депресију и несаницу.

Унутар једне недеље: квалитет сна требала би да се побољша и требало би да имате више енергије и да се боље осећате. 

Унутар две недеље: Можете почети да губите сувишне килограме захваљујући избегавању скривених калорија у алкохолу.

Унутар три до четири недеље: стабилизује се крвни притисак.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".

#жена #алкохол #докторка #пиће