Извор:Фото: Профимедиа

СЕЛО ДУХОВА: После једног писма, СВИ мештани исељени

Извор: Нпортал

15.05.2022.

18:59

НЕКАДА успешна пољопривредна заједница, дом за неколико стотина мушкараца, жена и деце, али након што су становници примили застрашујуће писмо у којем им је наређено да изађу за неколико месеци, село Мајнајд Епинт у средњем Велсу, брзо је постало потпуно пусто.

Породице су побегле преко ноћи, остављајући за собом трагове тихог живота, а неки од њих и у нади да би једног дана могли да се врате.

Међутим, сваки од 219 мештана сматрао је да, само четири месеца након што су им крајем децембра 1939. уручена обавештења о исељењу, земља коју су некада називали домом више није њихов дом. А до јуна 1940., подручје је службено постало Sennybridge Treining Area - или СЕНТА.

Затворене су школа и капелица, срушене су живице и почеле су војне обуке. Министарство обране, а затим и Ратнa канцеларија, рекли су да је тај потез кључан за подршку напорима у Другом светском рату, али многе је оставио без дома.

BloombergAdria.com

Елвин Дејвис, који је тада имао само 10 година, описао је страх који је његова бака осећала када је била присиљена да напусти свој дом.

- Било је то врло мрачно време. Било је ратно време и није било пуно опција. Само недељу дана након што је моја бака отишла, сравнили су њену кућу. Све су сравнили - испричао је Дејвис.

Подразумева се да је војни службеник посетио село у септембру 1939. како би потврдио његов потенцијал за борбене вежбе. Очигледно је брзо схватио да му то место одговара па су писма падала кроз поштанске сандучиће у којима су становницима говорили да их избацују из кућа. Многи су наводно веровали да је пренамена земље била привремена, остављајући браве на вратима и оранице у припреми за њихов повратак. Но, нажалост, готово све изворне зграде су уништене током чишћења и пре завршетка рата.

Мајнајд Епинт се користио за војне вежбе и годинама касније, пише британски Сан.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".