Извор:Фото: Профимедиа

УЈЕО ВАС ЈЕ КОМАРАЦ? Ево како најлакше ублажити свраб и оток

Извор: Нпортал

16.05.2022.

17:59

КОМАРЦИ могу бити преносиоци разних болести, али за многе људе, мучни оток и свраб представља много чешћу претњу. Не постоји апсолутна заштита од комараца и већина нас је упозната и са чињеницом да мале крвопије увек нађу начин да нас убоду. Због тога је неопходно да се припремимо на убоде са неким од начина који ће нам помоћи да ублажимо иритантни свраб.

Сода бикарбона

Употреба соде бикарбоне је свестрана. Она спречава и свраб услед убода комарца. Растворите у чаши воде кашичицу соде бикарбоне, умочите у раствор пешкир и држите на месту убода 10-20 минута.

Алоја вера

Ова чудновата биљка један је од најбољих природних антисептика. Из биљке извадите гел, држите га у фрижидеру 10-15 минута и затим нанесите на место убода.

BloombergAdria.com

 

Со

Со има антисептичка и антиупална својства и одлична је против отока и свраба након убода комараца. Направите пасту од соли са неколико капи воде и нанесите на место убода, па након неколико минута исперите.

Сирће

Свако ће послужити, али се најчешће препоручује јабуково сирће, које се у овом случају примењује тако што се свега неколико капи сипа у топлу купку.

Паста за зубе

Због антибактеријских и антиупалних својстава киселине која се налази у саставу сваке пасте за зубе, она ће ублажити реакцију на ујед. Довољно је да намажете малу количину и убрзо ћете приметити бољитак.

BloombergAdria.com

 

Мед

Ова намирница неретко се налази у рецептима за домаће лекове, а свега трунчица је довољна да ублажи свраб и оток накоин уједа комарца.

Црни лук

Ово поврће један је од најпопуларнијих домаћих лекова за бројне тегобе, а у овом случају користиће тако што ће, захваљујући својем антибактеријском и антигљивичном својству, онемогућити да се кожа инфицира. Пресеците једну главицу напола и држите на уједу неколико минута, а потом темељно исперите млаком водом.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".