Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Miodrag Linta/Фото: Зоран Јовановић Мачак

ЛИНТА ПОДРЖАО: Прва оптужница за злочине у "Олуји"

Извор: Танјуг

19.05.2022.

15:29

ПРЕДСЕДНИК Савеза Срба из региона Миодраг Линта подржао је данас подизање прве оптужнице Тужилаштва за ратне злочине Србије за злочине у "Олуји".

Линта је подсетио да се годинама у својим јавним наступима залагао да српско Тужилашто за ратне злочине почне да подиже оптужнице за масовне и свирепе злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Хрватске, БиХ и Косова и Метохије.

- Главни разлог јесте чињеница да су правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини етнички мотивисана и да се суштински не баве процесуирањем злочина над Србима -  навео је он.

У првој оптужници коју је спрско Тужилаштва за ратне злочине подигло за злочине почињене у војно полицисјкој акцији "Олуја" договореној на састанку војног и политичког руководства Хрватске на Брионима 31. јула 1995. године, наводе се детаљи одлуке о акцији и њеном извршењу за које се овом оптужницом терете четири висока официра Хрватског ратног ваздухопловства.

BloombergAdria.com

 

Циљ ове акције био је, према оптужници, да се српско цивилно становништво принуди да трајно напусти територију на којој је до тада живело у Хрватској, с тим да им се оставе два путна правца за излазак.

Оптужница је подигнута против Владимира Микца (67) из Птуја, Зденка Радуља (69) из Осијека, Жељка Јеленића (69) из Пуле и Данијела Боровића (64) из Вараждина припадника хрватског ратног ваздухопловства због оправдане сумње да су извршили кривично дело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Тужилаштво је истакло важност овог предмета и предложило да се оптужнима суди у одсуству, иако нису доступни правосудним органима Србије, јер, како је образложило у оптужници, протек времена даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или Босна И Херцеговина покренути кривичне поступке против одговорних за кривично дело.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".