Извор:Фото: Танјуг/Фото Хина/Дами Сенцар/нр

ПЛЕНКОВИЋ: Милановић има радни задатак или је корисна будала

Извор: Нпортал

19.05.2022.

16:25

ХРВАТСКИ премијер Андреј Пленковић коментиарисао је данас изјаве Зорана Милановића о блокади чланства Финске и Шведске у НАТО и истакао да му није до краја познато да ли шеф државе то ради из уверења, да ли има неки радни задатак или је само, како је рекао, корисна будала која све то ради у корист Москве.

Пленковић је рекао да је Милановић без договора са владом блокирао Шведску и Финску тако што је послао "проруску поруку, против целог Запада и чланица НАТО-а, да у овом тренутку Хрватска стаје против ширења НАТО и на страну Русије".

Оценивши то несмотреним, Пленковић је упитао шта са оваквом инцијативом Милановића, која није плод претходног усаглашавања институција задужених за спољну политику.

- Имате изворну тезу против ширења НАТО-а. Она долази у тренутку када је Русија направила бруталну војну агресију на Украјину и тиме срушила темеље безбедносне архитектуре у Европи. Цели западни свет се солидарисао с Украјином - рекао је Пленковић новинарима после седнице владе.

Пленковић је казао да је Милановић изашао са тезом да Хрватска као чланица НАТО блокира две земље партнере у тренутку када оне након деценија истрајавања на неутралности доносе унутар себе стратешке одлука да процењују да је за њихову сигурност боље да буду у безбедносном смислу "покривене кишобраном који се зове члан 5".

BloombergAdria.com

- Прва Милановићева теза је против НАТО, друга теза су Хрвати у БиХ. Хоће ли његова иницијатива помоћи Хрватима у БиХ или ће им одмоћи? Наша влада и дипломатија за разлику од њега учинила је гигантске кораке да би се еманциповало питање изборног закона и права Хрвата у БиХ - рекао је додао да он ту тему прати годинама из различитих улога и упоређује ангажман актуелне владе и Милановића сада када је председник и пре када је био премијер.

- Не видим да је као премијер дизао тему Хрвата у БиХ. Ако неке хрватске странке у БиХ мисле да ће им претње и блокаде помоћи, бојим се да нису у праву. Они су у тешкој ситуацији. Милановић ово ради да би наштетио политички ХДЗ-у у Хрватској, али и ХДЗ-у у БиХ -  рекао је премијер.

Агенда му је, каже, да не помогне, али да искористи лош положај Хрвата у БиХ да би се довело до разлика, раслојавања унутар парламента, ослабила политичка база у БиХ.

- Из пакости жели да наштети мени и ХДЗ-у. Ако је постојала жеља да се помогне, онда се то не ради вређањем, вређањем мене-  казао је Пленковић.

За разлику од Милановића, атуелна влада има политику која је одговорна и која пре свега води рачуна о интересима и репутацији Хрватске.

- Довели смо се у позицију да нас наши партнери из НАТО-а гледају чудно због Милановићевих изјава. Знате како сад гледају на нас, на владу? ''Можете ли ви ово некако решити да то више не чујемо - рекао је Пленковић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".