Извор:Фото: Н. Фифић

ВРЕЛИ ТАЛАС У ШПАНИЈИ: Температуре далеко изнад просека

Извор: Танјуг

20.05.2022.

13:11

ТЕМПЕРАТУРЕ у деловима јужне Шпаније ће сутра прећи 42 степена, док ће топлотни талас "изузетног интензитета" донети прашњаво небо, повећан ризик од шумских позара и вреле услове какве су чешће виђају на половини лета, него на половини маја.

Шпанска влада покренула је национални план за екстремне температуре, након што је метеоролошка агенција Аемет упозорила да ће овај мај у Шпанији бити један од најврелијих у протеклих неколико година, пренео је "Гардијан".

Аемет је истакла да ваздушна маса топлог, сувог ваздуха стиже из Африке, носећи са собом прашину из Сахаре и "изузетно високе" дневне температуре, које су за 10 до 15 степени изнад сезонског просека.

- Последњи подаци метеоролошких модела потврђују снажан интензитет овог топлотног таласа - казао је портпарол Аемета, Рубен дел Кампо.

Он је додао да би за Шпанију ово могао да буде најинтензивнији топлотни талас у мају у претходних 20 година.

BloombergAdria.com

 

Петак и субота ће бити најтоплији, па ће онда уследити велики пад температуре у недељу.

Метеоролог је рекао да би темепратуре у андалузијској долини данас могле да пређу 40 степени, а сутра 42.

- Чак и да се топлотни талас негде ублажи, опет би могло да се измере температуре од 40 степени или више у североисточној долини Ебро. То је нешто што није виђено у овом периоду - додао је Дел Кампо.

Шпанија је забележила најтоплију температуру икада у августу, када је жива у термометру у граду Монторо у Андалузији достигла 47,4 степена.

Дел Кампо је упозорио грађане на "екстреман ризик" од шумских пожара у јужним, централним и североисточним областима, а рекао је и да очекују још један налет облака са прашином.

- Чека нас екстремна епизода и ризик који са собом носи високе температуре ће бити ирзажен у многим областима - казао је Дел Кампо.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".