Извор:Фото: П. Милошевић

КВИНТА ЈАСНА: Вратити земљиште манастиру Високи Дечани

Извор: Нпортал

20.05.2022.

14:24

ШЕФОВИ мисија земаља Квинте позвали су владу привремених институција у Приштини да без даљег одлагања, у потпуности изврше законит упис земљишта манастира Дечани у складу са одлуком Уставног суда, пишу Новости.

Подсећају да је Уставни суд такозваног Косова у мају 2016. потврдио власништво манастира Дечани над хектарима земљишта, а та одлука још није спроведена упркос законитој одлуци и захтевима да се спроведе.

Спровођење владавине права и поштовање независности правосуђа су обавезе свих демократски изабраних влада и неопходни су предуслови за демократску консолидацију Косова и његову интеграцију у европске и евроатлантске институције, додаје се у саопштењу објављеном на сајту Америчке амбасаде у Приштини.

BloombergAdria.com

 

Подсетимо, прошло је шест година откако локална власт у Дечанима одбија да спроведе одлуку Уставног суда тзв Косова према којој је манастир Високи Дечани власник над 24 хектара земљишта и шуме.

Ипак, локалне власти у Дечанима тврде да та имовина припада друштвеним предузећима „Апико“ и „Иљирија“ и да никада није припадала манастиру. Они истичу да је Уставни суд легализовао одлуку Слободана Милошевића из 1997. године када је одлучио да ту имовину поклони манастиру.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".