Извор:ФОТО: Тајнуг/АП

СЕВЕРНА КОРЕЈА ТВРДИ: Успешно тестирана хиперсонична ракета

Извор: Танјуг

29.09.2021.

07:27

СЕВЕРНА Кореја тврди да је у уторак успешно тестирала нову хиперсоничну ракету под називом Хвасонг-8.

Државни медији навели су да је нова ракета један од "пет најзначајнијих" нових система наоружања, планираних у петогодишњем војном развојном плану.

Пјонгјанг своју нову ракету квалификује као "стратешко оружје", што обично значи да такав пројектил може да носи и нуклеарне бојеве главе, наводи се у извештају ББЦ и истиче да је јучерашње тестирање нови показатељ технолошког напретка у производњи јужнокорејског наоружања упркос строгим међународним санкцијама.

Севернокорејска државна новинска агенција КЦНА у својим извештајима указује да је развојем овог система наоружања повећана "способности нације за самоодбрану у сваком погледу", као и да је пробно лансирање потврдило успешну "навигацијску контролу и стабилност пројектила".

BloombergAdria.com


Убрзо након јучерашњег лансирања нове хиперсоничне ракете Хвасонг-8 изасланик Северне Кореје Ким Сонг бранио је право своје земље на развој наоружања.

Говорећи на годишњој Генералној скупштини УН у Њујорку, он је поручио да Северна Кореја "гради националну одбрану како би се одбранила и поуздано заштитили безбедност и мир земље".

Јужна Кореја је недавно тестирала своју прву балистичку ракету лансирану са подморнице за коју је речено да је неопходна као средство одвраћања од "провокација" Северне Кореје, а Пјонгјанг је у више прилика оптуживао Сеул за двоструке аршине у погледу војних активности.

Стручњаци сматрају да ће Север вероватно наставити своје војне активности и тестирања и у наредним месецима, све док Кина не почне да врши притисак да се ситуација смири уочи зимских Олимпијских игара у Пекингу почетком следеће године.