Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/SPC

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЈОВАН БОГОСЛОВ: Жене не додирују 3 предмета

Извор: Нпортал

21.05.2022.

11:15

ЗА Јована Богослова се каже да је био омиљен Христов ученик. Био је један од првих, написао једно од четири света јеванђеља, а онда остао последњи уз њега, разапетог на крсту. Српска православна црква обележава сећање на њега двапут годишње.

Девети октобар је дан његовог упокојења, кад је својим ученицима наредио да ископају гроб у облику крста. У њега је, као старац са више од сто година, сам легао, а ученици су га сахранили. Када су верници отворили касније њеов гроб, тела није било. Сведочанство каже да се уздизао неки ситан, мирисан и лековит прах, а на тај дан - 21. маја - верници се и ове године сећају великог Јована Богослова.

Он је био син сиромашног рибара Заведеја и његове супруге Саломије. Уз Христа је био и током Тајне вечере, а по његовом распећу, обећао да ће остати уз Богородицу све до њеног успенија. Преживео је многе прогоне и мучења, ширећи Христово учење.

У дану кад се слави успомена на њега, народ се уздржава од тешких послова, а жене не узимају руке игле, плетиво нити маказе. Верници се подсећају посланице Јована Богослова и поуке да онима који признају своје грехе ти се греси опраштају, а душа чисти од сваке неправде.

Премда се у Србији свадбе организују већ кад прође ускршњи пост, многи чекају да прође и празник Светог Јована Богослова да направе свадбено весеље.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".