Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Al Jazeera English/Гугл мапе принтскрин/Википедија

ХАШКИ ЕПИЛОГ? Достављен случај убиства репортерке Ал Џазире

Извор: Нпортал

23.05.2022.

20:18

МИНИСТАР иностраних послова Палестинске управе Риад ал-Малики рекао је у понедељак да су палестинске власти у суботу проследиле случај убиства новинарке Ал Џазире, Ширин Абу Аклех тужилаштву Међународног кривичног суда, преноси Тајмс оф Израел

Абу Аклех је убијена док је извештавала о пуцњави између израелских снага (ИДФ) и палестинских побуњеника у Џенину 11. маја. Следећег дана, понављајући позиве других палестинских званичника, палестински председник Махмуд Абас обећао је да ће случај бити представљен у Хагу.

Министар одбране Бени Ганц, који подржава јачање палестинских власти и састао се неколико пута са Абасом, рекао је у недељу да би прослеђивање случаја Међународном кривичном суду наштетило односима између Јерусалима и Рамале.

Такође у понедељак, говорећи на годишњој конференцији Адвокатске коморе Израела у Еилату, војни адвокат ИДФ-а рекао је да Палестинци спречавају одговарајућу истрагу инцидента тиме што Израелу нису предали метак који је убио Абу Аклех. Израел је наводно понудио сарадњу са Палестинцима у истрази, заједно са међународним фактором, али су Палестинци одбили, рекавши да не верују Израелу.

BloombergAdria.com

 

-У овој фази, нејасно је која је страна испалила метак који је погодио новинара - рекla је генерал Јифат Томер-Јерушалми, наглашавајући одговорност ИДФ-а да заштити слободу штампе и спречи наношење штете новинарима.

- Најбољи начин да се утврди како је новинарка умрла је да се провери метак који је пронађен у њеном телу кроз професионалну балистичку истрагу- наставила је она, рекавши да палестинске власти одбијају да пруже Израелу метак.

Томер-Јерушалми је рекла да је, према информацијама које ИДФ тренутно има, десетине палестинских нападача испалило стотине метака са више локација током ватреног окршаја. Према њеним речима, израелски војници послати су у град Џенин на Западној обали како би разбили терористичке групе након низа смртоносних напада у Израелу, од којих су неколико извели становници тог града.

BloombergAdria.com

 

Томер-Јерушалми је нагласила да њена канцеларија отвара званичну истрагу само када постоји сумња да је почињен злочин, а смрт ненаоружаног лица сама по себи није довољан разлог за аутоматску сумњу у злочин.

-Коначна одлука биће донета на крају војне истраге- рекла је она.

Прошле недеље, дневни лист Хаарец је известио да војна полиција неће отворити истрагу о убиству Абу Аклеха, јер тужиоци не верују да постоји сумња у криминалну активност војника.

Војни званичник који је известио новинаре прошле недеље рекао је да је војска идентификовала пушку ИДФ-а која је можда испалила хитац којим је убијена Абу Аклех. Међутим, он је рекао да је војсци и даље потребан метак у поседу Палестинских власти ради потврде.

Абу Аклех, дугогодишња новинарка Ал Џазире, био је познато име широм арапског света, познато по документовању живота Палестинаца под израелском влашћу.

BloombergAdria.com

 

Њено убиство изазвало је осуде и изјаве забринутости широм света.

На њеној сахрани у Јерусалиму, полиција се сукобила са присутнима, изазивајући бес и осуду Палестинаца и других земаља.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".