Извор:Фото: Профимедиа

КО ЈЕ РОЛАН ГАРОС? Заједничке особине Нолета и ратног хероја

Извор: Нпортал

25.05.2022.

08:51

СИНОНИМ врхунског тениса за многе је постао други гренд слем сезоне Ролан Гарос, међутим, добијање назива турнира не везује се претерано за "бели спорт", сходно чињеници да је име добио по француском ратном хероју који никада није играо такмичарски тенис.

Ролан Гарос важи за једног од чувених авијатичара Француске, а упркос томе што је велику славу стекао за време Првог планетарног сукоба, јавност је за њега знала и пре почетка Великог рата.

Он је прва особа која је извела непрекидни лет преко Средоземног мора, 1913. године, летевши од југа Француске до Туниса, а тај подвиг трајао је скоро осам сати.

BloombergAdria.com

Почетак Првог светског рата 

Годину дана касније започет је Велики рат, а Гарос, који је већ тада важио за изразито искусног пилота, придружио се француској војној авијацији.

Француз је одрадио неколико мисија, да би непосредно касније у свет војних авиона, схвативши да је летење и пуцање презахтеван посао, увео иновацију, пребацивши митраљез, који је пре тога стајао на бочној страни, на предњи део свог борбеног авиона, додајући и металне клинове на дрвене елипсе, захваљујући којим је штитио летелицу од непријатељских удара.

BloombergAdria.com

 

Гарос је војни углед стекао муњевитом брзином, с обизом на то да је за кратко време, 1915. године, оборио три немачка авиона.

Недуго затим, његова летелица је оборена по први пут, а Француз, преживевши пад, одведен је у немачко заробљеништво. 

"Тениски" бег 

Гарос је провео у немачком заточеништву три године.

Његово бекство са немачке територије, може се, између осталог, преписати и тенису, сходно томе да је путем тениских рекета комуницирао са земљацима.

Пронашао је начина да шифроване поруке, које су биле скривене у шупљим дршкама спортског реквизита, пошаље саборцима, тражећи у њима мапу тадашње Немачке, те је захваљујући томе 1918. године успео да се врати у родну земљу.

BloombergAdria.com

Храброст и "неисцрпна" оданост према држави

Након повратка у Француску, сусрео се са тадашњим лидером земље Жоржом Клемансом, који му је понудио посао управљања француске авијације, не одлазећи на фронт, али, после неколико година у заробљеништву Гарос није имао сумње у свој даљи избор, па је поново приступио директној борби, с обзриом на његову очајничку жељу за поновним летењем.

Противничка војска успела је 15. октобра 1918. године да обори по други пут Гаросов авион, међутим, овај пут са трагичним исходом.

BloombergAdria.com

Повезаност са тенисом

Ролан Гарос постао је шампион Француске 1906, али, да прича о њему буде још занимљивија, не у тенису, већ бициклизму.

Он се "белим спортом" бавио на рекреативном нивоу.

Храброст и упорност

Овогодишњи Ролан Гарос почео је претходне недеље, а бранилац титуле Новак Ђоковић кренуо је у поход на своју 21. гренд слем титулу.

Најбољи тенисер света савладао је у првом колу Јапанца Јошихита Нишиоку убедљивим резултатом 6:3, 6:1, 6:0.

После освајања бројних титула и обарања рекорда, Нолетов тренутни задатак је прикупљање што већег броја гренд слем титула, како би постао водећи у категорији, која је по многима и најважнија. Србин је тренутно у тој конкуренцији изједначен са Роџером Федерером са 20 титула, док је Рафаел Надал за један шампионски наслов у суфициту.

Пред Нолетом је тежак задатак, међутим, са његовом упорношћу и храброшћу, особинама које су красиле и јунака приче Ролана Гароса, остаће упамћен као и поменути ратни херој - као човек који се никад не предаје, борећи се одлучно за своја убеђења и циљеве.

BloombergAdria.com

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".