Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/ novosadskatelevizija

УДАР НА ЛАЖНЕ ШАМАНЕ: "Бог није дао џабе људима лекаре"

Извор: Нпортал

30.05.2022.

17:43

ПРЕДСТАВЉАЈУ се као шамани, а заправо су преваранти и можда чак припадници неке секте, а болесне људе окупљају тамо где и сами имају скупове - у једном престоничком хотелу.

Они викендом окупљају махом болесне пензионере и нуди им разне биљне чајеве, уља и мелеме, а обећавају излечење такозваном духовном медицином оболелима и од најтежих смртоносних болести, укључујући и рак.

Лекари са којима смо разговарали су мишљења да је то превара која може кобно да се заврши.

Да је и црква строго против овога, потврђује на наш лист верски аналитичар Жељко Ињац који каже да је црква апсолутно против надрилекара и не признаје шаманизам, као и да не постоје "православни шамани" иако се неки за такве представљају.

- У Светом писму пише да "Бог даде лекаре људима". Зато сви треба да узимају у обзир медицину и психологију. Вера помаже код болести, али је то један неиспитан терен. Нада може да побољша здравствено стање, али човек треба да буде пажљив када верује јер те духовне појаве имају своје последице и нису безазлене како делују - каже он и додаје да шаманизам звучи као нешто што може да да наду човеку, али да људи који се тиме баве нису такви каквима се представљају, већ да фингирају учинковитост биљних препарата без лиценцирања, о чему држава мора да поведе рачуна, с обзиром на то да иза тога стоји пљачка пацијената.

BloombergAdria.com

 

- Неки дају огромне паре да би дошли до лекова који нису испитани, који не лече и ту настаје велики проблем. Црква увек упозорава вернике да се тих ствари клоне. Неки су одлазили код шамана и надрилекара покушавајући да се излече, а после пола године им је било још горе - наводи он и додаје да су посебно опасни они који болеснима дају опијате да би им изазвали халуцинације. И то није опасно, сматра Ињац, само за њих.

- Знам да неки људи који се баве шаманизмом и надрилекарством и сами имају психолошке последице. Баве се магијским радњама, користе разне медитативне технике и користе опијате, који могу да доведу и до лудила - каже он.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".