Извор:Фото: Милош Миливојевић/Танјуг

ОБИЛАЗАК РАДОВА ТИРШОВЕ 2: Вучић и Вархеји о даљим плановима

Извор: Нпортал

30.05.2022.

18:42

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и европски комесар за проширење Оливер Вархеји обилазе радове на изградњи Универзитетске дечје клинике "Тиршова 2", која се финансира делом из донације ЕУ, а делом из зајма Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ).

Градња "Тиршове 2" на 57.000 метара квадратних коштаће 117,2 милиона евра, од чега је за грађевинске радове процењено да је потребно 95 милиона евра, а остало за набавку опреме.

Радове на изградњи нове дечје болнице са Вучићем и Вархеијем, обишли у и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар здравља Златибор Лончар, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић.

Донација ЕУ за градњу те дечје клинике износи 35,7 милиона евра, што је једна од највећих донација које је Унија одобрила за пројекте ван сектора транспорта и енергетике, а друга транша се обезбеђује из зајма Развојне банке Савета Европе.

Прва фаза изградње дечије клинике Тиршова 2, која је у току у вредности од 6,2 милиона евра, започета је у октобру прошле године, а према најавама, планирано је да клиника у потпуности буде завршена до 2025. године.

BloombergAdria.com

 

Радови прве фазе изградње те нове дечје болнице требало би укупно да трају 210 дана, а базирани су пре свега на ископавању темељне јаме у склопу Клиничког центра Србије и изградњи приступне саобраћајнице ка ауто-путу.

Нова дечија клиника ће обухватити од 57.000 метара квадратних, од којих је 36.000 квадрата предвиђено за медицински простор са осам најсавременијих операционих сала и 37 кревета интензивне неге.

Комплекс је пројектован за укупно 286 болничких кревета који ће бити распоређени у 154 собе.

Зграда ће имати 11 спратова, три спрата подземне гараже, два подрума, приземље и пет спратова.

Предвиђена је и изградња гараже која ће се простирати на на 21.000 метара квадратних и имаће 550 паркинг места.

Дечија клиника "Тиршова 2" налазиће се у оквиру Клиничког центра Србије у непосредном окружењу ГАК Вишеградска и постојеће дечје клинике "Тиршова 1", а имаће директан приступ са ауто-пута.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".