Извор:Фото:Јутјуб принтскрин/Banderas e Himnos - Flags and Anthems/Atlas Survival Shelters

НОВИ ЗАКОН У КАНАДИ: Замрзавање куповине личног наоружања

Извор: Танјуг

31.05.2022.

08:07

КАНАДА је најавила закон који подразумева "национално замрзавање" продаје и куповине пиштоља и револвера као део пакета контроле оружја у овој земљи.

Нови канадски закон, којима се уводе неке мере које су прошле године биле одложене због националних избора, долази само недељу дана након што је наоружани нападач убио 19 деце и двоје наставника у њиховој учионици у америчкој савезној држави Тексас, преноси Ројтерс.

Премијер Џастин Трудо саопштио је новинарима да су нови прописи потребни јер се насиље повећава.

-Довољно је да само погледамо јужно од наше границе, како бисмо знали да ће ако не предузмемо акцију снажно и брзо, бити све горе и горе и теже ћемо моћи да се супротставимо-, нагласио је Трудо.

Најављено "замрзавање" куповине оружја подразумева и изузетке, које укључује спортске стрелце, олимпијске спортисте и обезбеђење, а Канађанима који већ поседују пиштоље биће дозвољено да их задрже, наводи британска агенција.

Власти не очекују појачану набавку оружја у очекивању "замрзавања", делом и зато што је она већ строго регулисана, саопштио је владин званичник на конференцији за новинаре.

Канада има строжији закон о оружју од САД, и стопу убистава ватреним оружјем која је мања од једне петине од америчке, али је она виша од оних у другим богатим земљама и расте, па је тако 2020. била пет пута већа него у Аустралији, наводи Ројтерс. https://www.youtube.com/watch?v=Hn3GNYQcPYc&t=1s