Извор:Фото: Танјуг/АП

ЕРДОГАН СКАНДИНАВЦИМА: Без неопходних корака ништа од НАТО

Извор: Нпортал

31.05.2022.

16:25

ТУРСКА неће променити свој став о чланству Шведске и Финске у НАТО-у ако се не предузму неопходни кораци са њихове стране, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у свом чланку за "Економист", преносе РИА Новости

Финска и Шведска су у позадини догађаја у Украјини 18. маја предале генералном секретару НАТО-а молбу за улазак у алијансу. Турска је блокирала почетак процеса прегледа за ове пријаве.

Турски председник Тајип Ердоган рекао је да Анкара не може да каже „да” чланству Финске и Шведске у НАТО-у, јер не може да верује њиховим уверавањима о односима са представницима Радничке партије Курдистана, забрањене у Турској.

- Приговор Турске чланству Шведске и Финске (у НАТО-у) је такође одлучујући корак који је предузет у име свих чланица које су до сада биле мете тероризма. Турска жели да ове земље подрже противтерористичке операције које ће спроводити НАТО чланице. Тероризам је претња за све државе чланице и земље кандидати морају да признају ову чињеницу пре него што се придруже организацији. Ако не предузму неопходне кораке, Турска неће променити свој став по овом питању - рекао је Ердоган за "Економист".

BloombergAdria.com

 

Русија је више пута приметила да је НАТО усмерен на конфронтацију. Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков изјавио је да даље ширење алијансе не би донело већу безбедност Европи, НАТО има агресиван карактер.

Истовремено је напоменуо да улазак Шведске и Финске у НАТО не сматра егзистенцијалном претњом Русији. У међувремену, руски председник Владимир Путин је приметио да би напуштање традиционалне политике војне неутралности Финске било погрешно, јер нема претњи по њену безбедност.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".