Извор:Фото: Профимедиа

КИНЕСКЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ: Због дослуха САД и Тајвана

Извор: Танјуг

01.06.2022.

07:46

КИНЕСКА војска саопштила је да последњих дана спроводи вежбу „борбене готовости“, у областима и ваздушном простору око Тајвана, са образложењем да је то неопходна акција као одговор на „договор Вашингтона и Тајпеја".

Кинеска Народна ослободилачка армија је саопштила да изводи маневре надомак Тајвана како би заштитила национални суверенитет и територијални интегритет и као одговор на "дослух Тајвана и САД", поручио је портпарол кинеског министарства одбране, преноси Ројтерс.

-Сједињене Државе су у последње време често повлачиле потезе по питању Тајвана, говорећи једно, а радећи друго, подстичући подршку снагама за независност Тајвана, које ће Тајван довести у опасну ситуацију-, додаје се у саопштењу.

Како је наведено, -Тајван је део Кине и кинеске трупе настављају да јачају војну обуку и припреме за „спречавање“ мешања спољних снага и акција оних који подржавају независност Тајвана-.

BloombergAdria.com

 

Иако у саопштењу није прецизиран тачан датум када се вежба догодила, Тајван је у понедељак известио о највећем упаду кинеског ваздухопловства у своју зону противваздушне одбране од јануара, а Министарство одбране Тајпеја саопштило је да су тајвански ловци кренули да упозоре 30 кинеских авиона.

Кина, која Тајван сматра својом провинцијом, појачала је војне маневре око острва у последње две године, покушавајућиу да изврши притисак на Тајпеј да прихвати њено право суверенитета на тој територији, преноси Ројтерс.

Пекинг је посебно незадовољан подршком коју САД пружају Тајвану,а амерички председник Џозеф Бајден додатно је повећао кинеско незадовољсто прошле недеље тиме што је наговестио промену америчке политике према Тајвану, рекавши да ће се САД војно укључити ако Кина нападне острво, наводи Ројтерс.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".