Извор:Фото: Н. Живановић

БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ: Из четири предмета за прваке и другаке

Извор: Танјуг

03.06.2022.

11:27

ГРАД Београд и 12 издвачких кућа потписали су данас у Старом двору уговор о набавци штампаних уџбеника за све ђаке првог и другог разреда државних основних школа у престоници, који ће бити бесплатно подељени ђацима.

Реч је о основном пакету уџбеника која чине четири предмета - свет око нас, изабрани страни језик, математика и српски језик.

Заменик градоначелника Горан Весић истакао је да је Београд и ове године обезбедио бесплатне уџбенике, који ће ђаке првог и другог разреда, наредне школске године, чекати у школама.

Истакао је да је за то обезбеђено око 240 милиона динара, односно око два милиона евра.

-Данас смо завршили важну ствар за децу Београда, обезбедили смо уџбенике за 34.000 првака и другака, што значи да је 34.000 породица у Београду добило уџбенике у вредности од око 50 евра, чиме смо им помогли да лакше изађу на крај са почетком године-, истакао је Весић.

Он је додао да ће сви ученици првог и другог разреда добити исте, нове уџбенике које неће морати да их враћају, као што ни таблете не морају да враћају.

BloombergAdria.com

 

Весић је подсетио да је Град прошле године обезбедио да сва деца, њих 67.000, добију таблете у трећем, четвртом, петом и шестом разреду, да имају бесплатан интернет и дигиталне уџбенике и најавио да ће са том праксом наставити да би све школе постале дигитализоване.

Заменик градоначелника констатовао је да то што је Београд обезбедио својим ђацима немају ни много развијенији градови у ЕУ.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да ће бесплатни уџбеници олакшати родитељима финансијски стрес због почетка школске године.

Он је најавио да ће Министарство набавити бесплатне уџбенике за 88.900 ученика у целој Србији, међу којима за 29.000 ученика из породица које користе социјалну помоћ, 41.000 из породица које имају више од три ученика, 17.000 ученика који похађају образовне планове 1 и 2, који имају потребу за додатном образовном подршком.

Новина је, истакао је Ружић, да ће и ученици који похађају наставу на основу образовног плана 3, дакле најдаровити којих има 650, добити бесплатни уџбенике.

Такође, од ове године се набављају и уџбеници на знаковном језику за први и други разред за српски језик за ученике који имају сметње у слуху и за то је пријављено 18 ученика, додао је Ружић.

-Од априла је опремљено више од 4.000 дигиталних учионица у земљи, а до краја године ће бити опремљено укупно 17.500 дигиталних учионица. Обезбедићемо до краја године 18.500 лаптопова за наставнике који ће користити за дигиталне наставне садржаје-, поручио је Ружић.

Он је најавио и да ће се обнављати опрема у рачунарским кабинетима, да је прошле године набављено 7.000 рачунара, а да ће у јулу стићи још 7.000 нових и да ће до краја године стићи још 12.000 рачунара.