Извор:Фото:Профимедиа

М142 ХИМАРС: Оружје које тражи Украјина

Извор: Нпортал

03.06.2022.

13:46

М142 High Mobiliti Artilleri Rocket Sistem (ХИМАРС) је вишецевни ракетни бацач који може да испали шест ракета серије 227 мм М270 или једну тактичку балистичку ракету МГМ-140 АТАЦМС.

Протеклих дана било је доста говора о могућности да САД испоруче систем ХИМАРС Украјини, али се, према последњим изјавама председника Џозефа Бајдена одустало од слања наоружања са ракетама којима се из Украјине могу гађати циљеви у Русији.

Руси су негативно оценили могуће слање ракетних система који могу да досегну територију Русије.

- Нећемо у Украјину слати ракетне системе који могу да изврше удар на Русију - рекао је Бајден новинарима, пренео је Ројтерс.

Будући да је монтиран на камион М1140 6х6, ХИМАРС је лакши од вишецевног ракетног система М270 и у основи је верзија на точковима М270, муниција ова два артиљеријска система је замењива. Такође, због својих димензија, ХИМАРС се лако може транспортовати ваздушним путем транспортним авионима Ц-130 Херцулес.

BloombergAdria.com

 

КАРАКТЕРИСТИКЕ:

Посада: возач, нишанџија и шеф одељења

Тежина возила: 10.886 кг

Максимална брзина возила: 85км/х

Домет ракета: од 2км до 300км

Испаљивање ракета: појединачно или све

Систем за управљање ватром укључује видео, контролу са тастатуре, гигабајт меморије програма и глобални систем позиционирања (ГПС). Рачунар за управљање ватром омогућава да се ватрене мисије изводе у аутоматском или ручном режиму.

BloombergAdria.com

 

Ракете вишецевног ракетног система, поред стандардне МЛРС ракете, ХИМАРС је способан да лансира целу МЛРС фамилију ракета, укључујући ракету проширеног домета, ракету за вежбање смањеног домета и све будуће варијанте. вишецевни ракетни систем високе покретљивости носи један пакет од шест МЛРС ракета или једну ракету војног тактичког ракетног система (АТАЦМС).

РАКЕТЕ МЛРС:

- МЛРС ракета проширеног домета (ЕР-МЛРС) побољшава основни домет М26 од 32 км на више од 45 км и зону утицаја за 107%.

- ГМЛРС већег домета, са дометом већим од 70 км.

РАКЕТЕ АТАЦМС:

Пре него што погоди мету распршује се у ваздуху и детонира при удару.

- Блоцк И (испоручује 950 противпешадијске/антиматеријалне подмуниције М74 величине бејзбола до домета преко 165 км.)

BloombergAdria.com

 

- Блоцк ИА (ГПС навођена ракета домета 300км са 300 противпешадијске/антиматеријалне подмуниције. Пројектил, са бојевом главом са једним рафалом, први пут је употребљен као подршка операцији Ирачка слобода у марту и априлу 2003)

БОРБЕНА УПОТРЕБА:

- 14. фебруара 2010. годинеу Авганистану су две ракете испаљене из јединице ХИМАРС

- 2015. године, војска Сједињених Држава је открила да је распоредила ХИМАРС у Ирак , испаливши најмање 400 ракета на Исламску државу.

- У јануару 2016, Лоцкхеед је објавио да је ХИМАРС достигао 1 милион оперативних сати са америчким снагама, постигавши стопу оперативне спремности од 99 процената.

- У октобру 2016, ХИМАРС су били стационирани на аеродрому Кајарах Запад, око 65 километара јужно од Мосула, учествујући у бици за Мосул.

- 24. маја 2018. у нападу ХИМАРС-а убијено је 50 талибанских бораца и вођа у Муса Калу , Авганистан. Три ракете су погодиле зграду у периоду од 14 секунди.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".