Извор:Фото: Профимедиа

АЛЕРГИЈА НА СУНЦЕ: Како је најлакше препознати и лечити?

Извор: Нпортал

05.06.2022.

22:37

ПОЗНАТО је колико сунчеви зраци могу бити штетни за нашу кожу и изазвати разне алергије и упале. Ево како да на природан начин то спречите и на миру проведете одмор.

Жене су чешће алергичне

BloombergAdria.com

 

Код тешке алергије, јавите се лекару

Алергија на сунце често се јавља већ у првим сунчаним данима пролећа. Стога је добро навикавати кожу на сунце и пре него што кренете на летовање, а једном кад дођете на одмор, у првим данима свакако избегавајте сунце између 11 и 17 сати. Помоћи ће и ако на сунцу обучете лагану памучну светлу мајицу.

У случају јаке алергије свакако потражите савет лекара дерматолога, који може препоручити антихистаминик или крему на бази стероида, зависно о вашем здравственом стању. Тада је важно пратити лекарске упутства.

Пазите ако пијете лекове, могу изазвати алергију

Лекови попут оних за болести срца, против депресије или неких диуретика подстаћи ће фотосензитивну реакцију и променити своје деловање док се излажете сунцу. Стога је важно саветовати се с лекаром и остати у хладу како би се избегла оштећења коже.

BloombergAdria.com

 

Заштитни фактори природних уља:

2 до 4 - сусамово уље
4 - уље јојобе
5 - бадемово уље
6 - уље макадамије
до 6 - схеа путер
до 8 - маслиново и кокосово уље
10 - сојино уље
10 до 30 - уље чилеанског лешника
20 - уље пшеничних клица
35 до 40 - уље семенки шаргарепе
30 до 50 - уље семенки малине

Пауза од сунчања

Док траје санирање алергије, захваћени део тела не сме се излагати сунцу па би било потребно заштитити тај део одећом или пешкиром како би се алергија што пре смирила. Кад алергија прође, можете сунчати и те делове тела, но добро се намажите.

BloombergAdria.com

 

Облоге за смирење алергије

Чисту газу намочите хидролатом и ставите на подручје захваћено алергијом на сунце. Кад се стање смири, мажите тај део тела Мацерата кантариона или невена, у који можете додати етерична уља смиља, лаванде, широколисне лаванде и уље семена шаргарепе.

Купка од соде бикарбоне

У воду за купање додајте 250 грама соде бикарбоне и 12 капи етеричног уља лаванде. Ова купка ће хладити кожу, извлачити врућину и смирити упалу.

BloombergAdria.com

 

Лековити спој алое вере и лаванде

У кашици помешајте алоја гел с 1 капи етеричног уља лаванде па премажите опечено, црвено и болно место. Понављајте док се упала не смири.

БОНУС ВИДЕО:

 
$bp("my-player", {"id":"23759","width":"940","height":"529","video":"1022090","autoplay":0,"shared":true});

(Србија Данас)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".