Извор:Фото: Профимедиа/Јутјуб принтскрин/Potrošački savetnik

ВУЧИЋ: Санкције нам избиле 600 милиона из џепа

Извор: Танјуг

06.06.2022.

21:06

ПРЕДСЕДНИК тврди да државни врх ради као да је ванредно стање

Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је Србија само због санкција које су уведене на руску нафту на губитку 600 милиона долара.

-Нама је директно из џепа грађана Србије на санкцијама узето 600 милиона долара на годишњем новоу и то људи треба да знају- рекао је Вучић за РТС.

Он је навео да је ирачка нафта скупља 31 долар по барелу, а да за нас важе санкције јер морамо танкерима да довеземо руску нафту до Омиша у Хрватској, а превоз морем је санкционисан.

BloombergAdria.com

 


Рекао је и да Србија мора да уложи додатни новац за гас, и да у петак пре немачког канцелара Олафа Шолца у Србију долази мађарски министар Петер Сијарто како би се потписао гасни споразум.

-Идемо одмах, најкасније од 1. јула утискивање 500 милиона кубних метара у Мађарску, а обездебдили смо финансирање да нам не утиче на ликвидност, на грађане, да људи могу да буду мирни. Нећу да говорим како, видеће се за који месец - навео је Вучић, додајући да је то постигнуто делимично са Мађарима а делимично из буџета.

Он је навео да у Банатском двору тренутно имамо 195 милиона кубних метара гаса у нашем делу, а треба да напунимо до 269,5 кубних метара за два месеца, тако да ћемо имати укупно 770 милиона.

BloombergAdria.com

 


Шеф државе је рекао да по најгорем сценарију, Србија са тим гасом може да издржи више од сто дана, што је де факто цела зима.

Када је угаљ у питању проблем је да ли ће стићи са ремонтом у Тенту у Обреновцу и Костолцу, а ради се на томе да буде све заврсено до 1. октобра.

Највећи пробелеми су са нафтом, указао је Вучић јер се 1. децембра, када почиње зима, завршава грејс период и поциње дејство санкција.

BloombergAdria.com

 


-Радимо све и де факто смо, а не формално увели ванредно стање, сваки дан се тиме бавимо- истакао је Вучић.

Он је рекао да је пред нама тешко време јер се не зна шта ће зима да донесе, наводећи да Америка уводи ванредно стање због струје, а да је практично то учинила и Швајцарска.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".