Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Jutarnji list/Гугл мапе принтскрин/Википедија

"БАХАТО ТЕРОРИСАЊЕ": Милановић бесан због америчких санкција

Извор: Танјуг

07.06.2022.

17:00

ПОСЛОВИЧНО оштар језик председника Хрватске поново је дошао до изражаја

Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је данас да су америчке санкције према председнику ФБиХ Маринку Чавари "бахато терорисање легитимног представника хрватског народа" и да Хрватска има обавезу да га заштити.

Америчко министарство финансија јуче је на листу санкција званичника у БиХ додало функционера ХДЗ БиХ Маринка Чавару и министра здравља Републике Српске Алена Шеранића из СНСД, с образложењем да су "следили етнонационалистичке и политичке агенде на рачун демократских институција и грађана БиХ" и поткопавали Дејтонски мировни споразум.

BloombergAdria.com

 


Из Кабинета Милановића саопштено је да је реч о "бахатом терорисању легитимног представника хрватског народа у БиХ" којем Хрватска "мора пружити сву потребну заштиту".

Образложење тих санкција, попут тврдњи да Чавара подрива Дејтонски споразум, "политички је неписмено и баш цинично јер је у подривању слова и духа" тог споразума "своје прсте имала и још има и америчка дипломатија", с високим представницима за БиХ, наводи хрватски председник.

BloombergAdria.com

 

-Ако ко брани дејтонски Устав БиХ и истински демократске процесе - који подразумевају легитимно бирање и представљање у телима власти - онда су то представници Хрвата у БиХ којима међународни тутори већ годинама кроје будућност без да их се ишта пита, а сада им још прете и санкционишу их - навео је Милановић. https://video.novosti.rs/vesti/video/3408-opasna-izjava-zvanicnice-eu-angelina-srbe-u-bih-prevela-u-bosnjake

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".