Извор:Фото: Профимедиа

СТОЛТЕНБЕРГ БОЛЕСТАН: Болни пликови по кожи, Шолц на чекању

Извор: Танјуг

09.06.2022.

10:38

ГЕНЕРАЛНОМ секретару НАТО Јенсу Столтенбергу дијагностификовано је вирусно обољење херпес зостер, па ће заказане састанке у Немачкој и Румунији одржати путем видео везе, саопштио је данас један званичник Алијансе.

- Генерални секретар ће састанке везане за планирану посету Немачкој и Румунији обавити на даљину, а не лично. Дијагностификован му је херпес зостер, које се може јавити након ковид-19, и ради од куће - изјавио је званичник Ројтерсу.

Столтенберг је средином маја био позитиван на корона вирус, а током болести имао је благе симптоме и радио је од куће, саопштио је портпарол Западне војне алијансе.

Генерални секретар НАТО је требало да се састане са немачким канцеларом Олафом Шолцом данас у Берлину и присуствује састанку са лидерима Румуније, Пољске и Мађарске у Букурешту у петак, наводи Ројтерс.

BloombergAdria.com

Херпес зостер је последица поновне активације варичела-зостер вируса, при чему на кожи једне стране лица или тела избијају болни пликови. Кад се човек први пут инфицира тим вирусом, настају варичеле (овчије богиње), што се углавном дешава у детињству. Зостер настаје реактивацијом латентног вируса код особа које су преболеле варичелу. Манифестује се у облику груписаних пликова на кожи који се протежу уздужно, пратећи  спиналне нерве. Цео процес може да буде попраћен повећајем лимфних чворова који се налазе у близини.

То је болест која се јавља, углавном, код одраслих особа, а код деце само у изузетним околностима. Најчешће се јавља у старосној доби између 60 и 70 године. Чешће се дешава код особа које болују од хроничних болести, неких малигних болести, те код оних са ослабљеним имунитетом (попут људи који су прележали корону).

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".