Извор:Фото: Профимедиа/Спутњик

КО ЈЕ ГЕНЕРАЛ КУТУЗОВ? Ратовао од распада СССР-а, смрт у УКР

Извор: Нпортал

09.06.2022.

16:00

КАО војно лице са дугогодишњим стажом, Роман Кутузов је сведочио готово свим кључним геополитичким догађајима који су захватили СССР и Русију крајем 20. и почетком 21. века

Генерал-мајор Роман Кутузов погинуо је 5. јуна у селу Николајевка у Попасњанском округу. Убијен је приликом дејства украјинске артиљерије, услед борби за стратешки важну саобраћајницу Лисичанск-Северск која је украјинским снагама служила за снабдевање.

Сахрањен је два дана касније уз војне почасти на ратном меморијалу "Пантеон бранилаца отаџбине" у Митишчију код Москве.

Ко је био Роман Кутузов?

Кутузов је рођен 1969. године у граду Владимиру, 180 километара источно од Москве. Од 1986. до 1990. године похађао је Рјазанску Вишу војну командну школу за везу названу по маршалу совјетске Црвене армије, Матвеју Васиљевичу Захарову - команданту који је носилац и југословенских одликовања - Орден заслуга за народ и Орден партизанске звезде.

Крај државе и почетак каријере: распад СССР-а и Чеченски ратови

Роман Кутузов је распад Совјетског савеза и Први чеченски рат дочекао у служби ваздушно-десантних снага. Био је ангажован на дужностима од командира вода до заменика начелника центра за мобилне везе за наоружавање, посебне бригаде везе Ваздушно-десантних снага.

BloombergAdria.com

 

По избијању Другог чеченског рата 1999. године, Кутузов је, дипломиравши на Војној академији, постављен за начелника Центра за управљање Ваздушно-десантним снагама.

Од кавкаских гудура до сиријске пустиње

Турбулентном почетку 21. века, обележеним политичким променама и серијом терористичких напада, сведочио је са положаја команданта 38. гардијске контролне бригаде, јединице која је учествовала у заузимању аеродрома Слатина у Приштини 1999. На челу те јединице био је од 2002. до 2008. године.

На истом месту затекао га је рат у Грузији 2008. године.

Наредни искорак у војној каријери начинио је 2015. када је дипломирао на Војној академији Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације. Обављао је дужност начелника окружног центра за обуку, од 2017. до 2018. године.

BloombergAdria.com

 

Службовао је такође на позицији вршиоца дужности команданта 5. комбиноване армије Источног војног округа (Усуријск), а затим начелник штаба 29. комбиноване армије Источног војног округа (Чита). Био је и на сиријском ратишту.

Постхумно одликовање

Одликован је медаљама за храброст, част и војне заслуге, као и орденом Кутузова.

По избијању сукоба у Украјини, ратни распоред га је поставио на место команданта 1. армијског корпуса ДНР.

Постхумно је унапређен у чин генерала-потпуковника.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".