Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/ABC News/Профимедиа

ДА ТЕ УЗМЕ БОГ ИЛИ ДА ОДЕШ: Браћа Кличко оштро Путину

Извор: Нпортал

13.06.2022.

17:41

НОВИНАР немачког часописа "Билд" обавио је интервју на месту удара последње ракете у Кијеву са градоначелником оовг града Виталијем Кличком и његовим млађим братом Владимиром.

Скоро недељу дана је прошло од последњег руског напада на украјинску престоницу, а браћа Кличко су испред срушеног објекта разговарали са немачким новинаром. Причали су о ситуацији у Украјини, а осврнули су се и на председника Русије Владимира Путина. 

Први човек Кијева истакао је да противничка војска наводно не гађа само стратешке војне циљеве.

- Пре недељу дана су четири непријатељска авиона прелетела град и уништила ову зграду фабрике. Ово је такозвана "специјална операција" Руса против наводних војних јединица. Ова фабрика вековима производи житарице, а не војну опрему. Једина поента коју видим у нападу на ову компанију је изгладњивање Украјине и целе Европе - рекао је старији од браће Кличко.

Потом је имао оштре речи за председника Руске Федерације.

- Путин је уништио животе милиона људи. Он је започео овај рат, он може да га оконча - рекао је Кличко и додао:

BloombergAdria.com

 

- Милиони људи чије је животе Путин уништио имају једну огромну жељу "Путин мора да оде или нестане, или га Бог мора узети себи" - изјавио је он.

Бивши шампион у боксу је додао да његовој земљи фали подршка и затражио хитну помоћ у виду наоружања.

- На неколико стотина километара одавде воде се жестоке борбе. Руси имају више војника, више артиљерије и више опреме, зато нам је хитно потребна подршка. Још једном желим да истакнем: ми не бранимо само своје породице, своје градове и своју државу. Такође бранимо вредности сваке западне демократске државе. Потребна нам је муниција, потребно нам је модерно оружје, одбрамбено оружје.

BloombergAdria.com

 

На питање новинара шта ће се десити ако ако ово оружје не дође у наредних неколико дана и недеља Кличко је одговорио да то значи још већи губитак војника.

Млађи од браће Кличко, Владимир, каже да је у Кијеву и даље опасно и да Европа то треба да схвати.

BloombergAdria.com

 

- Живот се вратио у град, осећа се. Средином марта то је још увек био град духова. У граду није било људи, није било аутомобила. Сада се живот вратио, али мир је веома нестабилан. Као што су од зграде остале само рушевине, видите да су и овај живот и мир нису сигурни, сваког тренутка се може десити нешто неочекивано. Сирене и даље завијају. Четири ракете су слетеле пре недељу дана у Кијев, у град. Небо изнад наших глава није безбедно. Европа то треба да разуме - рекао је бивши боксерски шампион.

Он је за рат недвосмислено окривио Русе.

- Што се тиче кривице, много тога може да се протумачи различито. Али кривица за овај рат је дефинитивно на руској страни. Важно је да схватимо да ако ми паднемо, падаш и ти. Повезани смо. Овај прелепи свет се уништава овде у Украјини - рекао је Владимир.

BloombergAdria.com

 

Он је изнео и своје виђење шта треба да се деси како би се ситуација смирила.

- Рат неће трајати вечно, то је немогуће. Уз јасну економску изолацију Русије и подршку Украјини, овај рат неће дуго трајати. У то сам чврсто уверен. Ако Русија не види да је цео свет против ње, онда ће се он наставити. Али свет мора стати у фронт против ове агресије и показати да се не слаже са њом. То је једини начин на који ће то функционисати - истакао је млађи од браће Кличко.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".