Извор:Фото: Профимедиа/Јутјуб принтскрин/Al Jazeera Balkans

ОБОРЕНИ РЕКОРДИ: Ево колико је људи дневно на боловању у ХР

Извор: Танјуг

22.06.2022.

09:02

БОЛОВАЊА су у доброј мери "олакшала" буџет Хрватске

Грађани Хрватске су прошле године оборили рекорд са више од 20 милиона дана проведених на боловању, према последњим подацима Хрватског завода за здравствено осигурање (ХЗ ЗО).

У просеку, дневно је на боловању било око 33 хиљаде људи, јавља ХРТ, прецизирајући да је лани остварено двадесет милиона и сто хиљада дана боловања.

Посматрано по градовима, највише су боловања отварали Ријечани, где је сваки запослени у 2021. на боловању просечно био 14 дана. Следе радници у Загребу, Госпићу, Чаковцу...

Све су то послодавци и држава платили три милијарде куна (398,5 милиона евра). Сваки запослени у Хрватској је у 2021.години у просеку био две недеље на боловању.

BloombergAdria.com

 

- Забрињавајуће је да је на терет послодаваца било 2,3 милиона дана боловања више него годину дана пре. Укупна стопа пораста је била 13,2 посто на терет послодавца, а генерално је та стопа значајно већа, 18,3 посто - рекла је Милка Косановић из Хрватског удружења послодаваца.

Додаје да су њхиве контроле показале да се боловања не користе искључиво због потребе.

Послодавци зато траже брже и строже контроле, а министар здравства их најављује у склопу измена закона о обвезном здравственом осигурању до краја године.

- Предвиђа се да ће контролори моћи на лицу места током контроле да закључе боловање код изабраних лекара, што до сада није био случај. Такође, предвиђене су и одређене ванредне контроле ако послодавац има неку информацију о злоупотреби тог института - нагласио је Вили Берош, министар здравства.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".