Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/ЦНН

ЛАЖНИ КЛИЧКО: Технологија насамарила европске званичнике

Извор: Нпортал

26.06.2022.

08:10

"ДИПФЕЈК" користи вештачку интелигенцију како би направио слике лажних догађаја или лажне анимације које изгледају прилично реално.

Особа која веома личи на Виталија Кличка преварила је градоначелнике Берлина, Мадрида и Беча помоћу „дипфејк“ технологије, пише Гардијан.

Градоначелници неколико европских престоница преварени су током видео-позива уз помоћ „дипфејка“ кијевског градоначелника, Виталија Кличка.

- Нису постојали никакви знаци да је са друге стране преварант - наводи се у званичном саопштењу који је издала њена канцеларија.

BloombergAdria.com

 

Тек након петнаестак минута разговора, када је наводни Кличко почео да прича о проблему украјинских избеглица које искоришћавају немачку државу и затражио да их пошаљу назад у Украјину да би ишли у војску, Гифај је постала сумњичава.

Када је веза накратко прекинута, канцеларија градоначелнице контактирала је украјинског амбасадора у Немачкој, који је преко власти у Кијеву потврдио да особа на видео позиву није прави Кличко, објавио је новински магазин Дер Спиегел.

"Дипфејк" користи вештачку интелигенцију како би направио слике лажних догађаја или лажне анимације које изгледају прилично реално.

- Нажалост, реалност је да се рат води свим средставима, укључујући и интернет, да би се дигиталним средствима подрило поверење и дискредитовали партнери и савезници Украјине - рекла је Гифи.

Интересантно је да је и канцеларија градоначелника Мадрида имала исти проблем и да је случај пријављен полицији.

Према речима његовог портпарола, градоначелник је убрзо након почетка разговора постао сумњичав и прекинуо је везу.

Градоначелник Беча, Михаел Лудвиг, прошле среде је на Твитеру објавио да је разговарао са пензионисаним боксером из Украјине. Твит је данас обрисан, а аустријски званичници саопштили су да је Лудвиг био жртва „озбиљног случаја сајбер криминала“.

 
$bp("my-player", {"id":"23759","width":"940","height":"529","video":"1031453","autoplay":0,"shared":true});


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".