Извор:Фото: Пиксабеј/ Н. Скендерија

КЛИМА УРЕЂАЈИ СУ ЖДЕРАЧИ СТРУЈЕ Ево кључних савета за УШТЕДУ

Извор: Нпортал

29.06.2022.

12:41

ОВО ће задржани ваш новац у новчанику!

Премда је спас услед таласа врућина, клима-уређај држи титулу једног од највећих потрошача електричне енергије у домаћинству. Месечни трошак за четверочлано домаћинство у стану од 40-ак квадрата може бити од 3. 500 динара па све до 7. 000 динара, упозорава хрватски стручњак за тржиште електричном енергијом Ненад Куртовић.

BloombergAdria.com

 

Због тога он саветује грађанима да температуру наместе на 26 степени Целзијусових, без спуштања на 22, јер се тако може уштедети и до 50 киловати.

Куртовић, ако желите да уштедите, саветује и што мање паљење светла, која преко сијалица греју ваздух, као и затварање прозора кад су највеће дневне температуре, те мање употребе уређаја попут телевизора који исијава топлоту, поготово ако ради неколико сати, а добра решења су и вентилатори, па и најобичнија промаја.

BloombergAdria.com

-Клима месечно може трошити око 300-400 киловати. Због тога ако купујете нове уређаје препоручујем оне највише класе А+++ који јесу најскупљи, али су и најефикаснији. Такође не треба заборавити ни то како су ниже тарифе за обрачун струје ноћу, кад је најјефтиније користити уређаје, рекао је Куртовић.

(Тпортал.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".