Извор:Фото: Принтскрин/Твитер/@Archer83Able/Профимедиа

ОБЈАВЉЕН СНИМАК: Деловање америчког оружја у Украјини

Извор: Нпортал

04.07.2022.

18:19

ХИМАРС је до сада неколико пута употребљаван током ратних дејстава.

Украјински министар одбране Олексеј Резников недавно је на свом Твитер профилу објавио је вест да је украјинска војска примила прве вишецевне ракетне системе америчке производње - ХИМАРС, а сада се појавио и наводни снимак деловања овог оружја. 

На снимку објављеном на Твитеру види се ракетна батерија украјинске војске која је наоружана овим ракетним системом. Снимак приказује кретање војног камиона који краси украјинска застава на предњем делу возила, као и борбену употребу, наводно негде у Украјини. 

BloombergAdria.com

 

ХИМАРС се монтирати на камион М1140 6х6 и знатно је лакши од вишецевног ракетног система М270 и у основи је верзија на точковима М270, муниција ова два артиљеријска система је замењива. Такође, због својих димензија, ХИМАРС се лако може транспортовати ваздушним путем транспортним авионима Ц-130 Херцулес.

КАРАКТЕРИСТИКЕ:

Посада: возач, нишанџија и шеф одељења

Тежина возила: 10.886 кг

Максимална брзина возила: 85км/х

Домет ракета: од 2км до 300км

Испаљивање ракета: појединачно или све

BloombergAdria.com

 

Систем за управљање ватром укључује видео, контролу са тастатуре, гигабајт меморије програма и глобални систем позиционирања (ГПС). Рачунар за управљање ватром омогућава да се ватрене мисије изводе у аутоматском или ручном режиму.

Ракете вишецевног ракетног система, поред стандардне МЛРС ракете, ХИМАРС је способан да лансира целу МЛРС фамилију ракета, укључујући ракету проширеног домета, ракету за вежбање смањеног домета и све будуће варијанте. вишецевни ракетни систем високе покретљивости носи један пакет од шест МЛРС ракета или једну ракету војног тактичког ракетног система (АТАЦМС).

БОРБЕНА УПОТРЕБА:

ХИМАРС је до сада неколико пута употребљаван током ратних дејстава. Прва употреба овог оружја одиграла се 2010. године у Авганистану. Након тога, војска САД оружје користи тек пет година касније у Ираку, када је испаљено најмање 400 ракета на Исламску државу. 

У јануару 2016, Лоцкхеед је објавио да је ХИМАРС достигао 1 милион оперативних сати са америчким снагама, постигавши стопу оперативне спремности од 99 процената.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".